Επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας βλέπουν τα hedge funds, μετά από χρόνια αποχής από ελληνικά assets
Ορισμένα hedge funds έχουν αρχίσει να αγοράζουν ελληνικά στοιχεία ενεργητικού μετά από μία μακρά περίοδο αποχής, στοιχηματίζοντας στον πρώην «ασθενή» της Ευρώπης, καθώς πλέον βλέπουν πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal.
Μεταξύ των hedge funds που έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο τοποθέτησης σε μία σειρά από ελληνικά assets τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι τα Brevan Howard, Amber Capital και VR Capital, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να παρατηρούν πως, αν και η Ελλάδα επιτέλους τώρα επωφελείται από την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, πολλοί επενδυτές απέφευγαν την Ελλάδα λόγω της μακράς κρίσης χρέους.
«Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Είναι η μόνη φτηνή αγορά εκεί έξω», δήλωσε ο Joseph Oughourlian, ιδρυτής του hedge fund Amber Capital, που διαχειρίζεται assets αξίας περίπου 1,7 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως μέχρι πρόσφατα δεν είχε επενδύσει «ποτέ» στην Ελλάδα, και πρόσθεσε πως πριν από έναν χρόνο αγόρασε ελληνικά ομόλογα, όμως πιο πρόσφατα τοποθετήθηκε σε μετοχές. Μετά τα προβλήματα με το χρέος της, η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει σε μία ομαλοποίηση και κάποιοι κίνδυνοι έχουν απομακρυνθεί, τόνισε ο ίδιος.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική χρηματαγορά θεωρείται «φτηνή» σε σχέση με τις μεγάλες αγορές, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη επιστροφή της χώρας μας στις αγορές με μία δοκιμαστική έκδοση ομολόγου, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όταν και ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα.
«Η Ελλάδα για πολύ καιρό ήταν δομικά ακατάλληλη για επενδύσεις», σχολίασε ο Τρύφων Νάτσης, εκ των ιδρυτών του fund Brevan Howard, όμως οι σοβαροί κίνδυνοι έχουν «εξαφανιστεί», μετά τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τα «πολύ δύσκολα μέτρα» που έχουν υλοποιηθεί. Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου το 25% με 33% της ανάκαμψης της Ελλάδας συνδέεται με την ανάκαμψη της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την his Markit, τα ελληνικά assets στα οποία είναι εκτεθειμένα exchange-traded funds έχουν εκτοξευθεί φέτος στα 566 εκατομμύρια δολάρια, από 443 εκατ. δολάρια πέρυσι. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κινήσεις αυτές συνιστούν μία επιστροφή στην Ελλάδα, μετά την «επίθεση» των funds μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν στοιχημάτισαν κατά των ελληνικών ομολόγων, προτού τα αγοράσουν στη συνέχεια σε εξευτελιστικές τιμές. Κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίων έβγαλαν μεγάλα κέρδη το 2012, όταν η Ελλάδα πλήρωσε τους ομολογιούχους που αρνήθηκαν ανταλλαγή χρέους, αν και είχε προηγουμένως πει ότι δεν θα το έκανε. Πολλοί άλλοι επενδυτές, μεταξύ αυτών και τράπεζες, υπέστησαν σοβαρές απώλειες μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Έχουμε δει βελτιωμένο κλίμα για την Ελλάδα και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, είτε από hedge funds, είτε από άλλα funds», δήλωσε ο Μάριος Κολιόπουλος, επικεφαλής της θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου Alvarez & Marsal στην Ελλάδα.
Μία άλλη ένδειξη για το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αποτελεί το γεγονός ότι το hedge fund Chenavari, με έδρα το Λονδίνο, έχει βοηθήσει στη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων που αγοράζουν πλοία, καθώς το προσέλκυσαν στην Ελλάδα οι «πολύ χαμηλές» τιμές. «Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο υποτιμημένες οικονομίες», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος του fund, Loic Fery.
Ωστόσο, παρά την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, δεν ισχύει ότι κάθε ελληνικό asset αποτελεί και... κελεπούρι. «Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει γενικευμένη φτήνια», σημείωσε ο Τρ. Νάτσης, συμπληρώνοντας: «Κάποιες εταιρείες έχουν ήδη ανακάμψει σε προ κρίσης επίπεδα. Είναι αυτές που δεν πιάνουν τα ραντάρ, οι μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που είναι πολύ φτηνές».