Από το βήμα στη γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Λάβρος κατά της κυβέρνησης αλλά και όσων επιχειρούν να παρέμβουν με οποιοδήποτε τρόπο στο έργο της δικαιοσύνης ήταν ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των δικαστικών λειτουργών.
Η σφοδρή αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών με τον υπουργό Δικαιοσυνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος δεν παρέστη στην συνέλευση, με αιχμή την υπόθεση του «πόθεν έσχες» στάθηκε η αφορμή για την σκληρή τοποθέτηση του πρόεδρου της Ένωσης που έκανε λόγο για «σπέκουλα» και «επιχείρηση κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος».
«Κατά περίεργο τρόπο το συγκεκριμένο θέμα έγινε πολλές φορές αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης. Με επιμονή και σε υψηλούς τόνους ακούστηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δήθεν οι δικαστές αρνούνται να καταθέσουν δηλώσεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό ούτε επιχειρήθηκε ανάλογη εκστρατεία συκοφάντησης σε βάρος του δικαστικού σώματος εδώ και πολλά χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΔΕ και συνέχισε:
«Η απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση για το Πόθεν Έσχες στα περισσότερα σημεία της δεν αφορά ειδικά τους δικαστές αλλά αφορά όλους τους υπόχρεους σε υποβολή δηλώσεων. Ποια λοιπόν είναι η ξεχωριστή μεταχείριση που ζητούν οι δικαστές; Αντίθετα ειδική μεταχείριση έχουν εξασφαλίσει οι Υπουργοί και οι Βουλευτές οι οποίοι πρέπει να εξηγήσουν στο λαό γιατί δεν ελέγχονται στο Πόθεν Έσχες που υποβάλλουν από την επιτροπή στην οποία υπάγονται όλοι οι άλλοι υπόχρεοι αλλά από ειδική επιτροπή της Βουλής».
Ο κ. Σεβαστίδης μίλησε για προσπάθεια απαξίωσης της δικαιοσύνης και των λειτουργών της με στόχο τον ελέγχο της ανεξαρτησίας της.
«Η Δικαιοσύνη είναι τόσο δίκαιη όσο και ο νόμος που καλείται να εφαρμόσει και είναι τόσο ανεξάρτητη όσο της το επιτρέπει το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής της...» είπε με νόημα ο πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «ο περιορισμός της δικαστικής ανεξαρτησίας μπορεί να γίνει με πολλά μέσα, μπορεί να πάρει πολλές μορφές και έχει πολλές διαβαθμίσεις. Μπορεί να γίνει απροκάλυπτα και με βίαια μέσα, μπορεί όμως να γίνει με πιο ήπια μορφή και πιο συγκαλυμμένα »(...)
«Στην Ελλάδα το κακό με τέτοιου είδους δηλώσεις έχει παραγίνει. Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το Δικαστικό Σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διεθνής εμπειρία δείχνει που αποσκοπούν τέτοιου είδους δηλώσεις. Δεν πρόκειται φυσικά για κριτική δικαστικών αποφάσεων, η οποία όχι μόνο είναι απόλυτα θεμιτή αλλά και αναγκαία για την βελτίωση του απονεμόμενου δικαστικού έργου. Επρόκειτο για εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας, για συκοφαντίες, για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, διότι οι αποφάσεις τους δεν εξυπηρετούσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.Το Δικαστικό Σώμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε θα γίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες προκλήσεις, αλλά αιτιολογημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται».
Ο κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση της δικαιοσύνης , ζήτησε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και νομοθετική ρύθμιση με την οποία να απαγορεύονται στο εξής οι τοποθετήσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε κυβερνητικές η άλλες κρατικές θέσεις, τοποθετήσεις, που όπως είπε, «θίγουν το κύρος της δικαιοσύνης».
«Εφόσον η εκτελεστική εξουσία ή η Βουλή χρειάζεται νομικούς για την πλήρωση κενών θέσεων σε διοικητικές ή ανεξάρτητες αρχές υπάρχουν πολλοί άξιοι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίου για να αναλάβουν. Οι Δικαστές ζητούμε να μας απαλλάξετε απ’ αυτές τις τιμητικές θέσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημ. Παπασπύρου ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, αναφερόμενος στη δικαστική ανεξαρτησία τόνισε τη θεσμική προσήλωση της κυβέρνησης σε αυτή και πρόσθεσε «ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν».
Αμέσως μετά παρενέβη ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο οποίος ανέγνωσε τοποθέτηση του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλη Σκουρή ο οποίος έχει λάβει θέση δημόσια τονίζοντας ότι «κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επιδέχονται γενικά κριτικής, αλλά όχι από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας».
Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη δικαιοσύνη άσκησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατηγορώντας κυβερνητικά στελέχη για επιχείρηση απαξίωσης της δικαιοσύνης.
«Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για το Συμβούλιο της Επικρατείας και το πόθεν έσχες των δικαστών, επιχειρεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην κοινωνία κατά των δικαστικών οι οποίοι εμφανίζονται να θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα την απαξίωση στο κύρος της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει και να είναι εργαλείο εκπλήρωσης κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, οι δικαστές δηλώνουν πάντα πόθεν έσχες. Δεν αρνούνται απλά προβάλλουν αντιρρήσεις για τον τρόπο και τη διαδικασία» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος
Ανάλογες τοποθετήσεις είχαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των κομμάτων, αλλά και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
«Δεν είμαστε εκτός νόμων στη δικαιοσύνη»
Από το βήμα στη γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μίλησε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου ο οποίος πριν από λίγες ημέρες κατήγγειλε τον υπουργό Δικαιοσύνης για «ωμή παρέμβαση» απαντώντας για τελευταία φορά, όπως είπε,στους υπαινιγμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι οι δικαστές αποφεύγουν τον έλεγχο του πόθεν έσχες.
«Δεν κρυπτόμεθα, τόνισε, πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Εφαρμόζουμε το δίκαιο με βάση το σύνταγμα. Και δεν δεχόμεθα επεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις. Θα σταθούμε στο ύψος μας. Σε ότι αφορά το περίφημο ζήτημα του πόθεν έσχες, οι δικαστές υποβάλλουν πάντα δηλώσεις και θα συνεχίσουν να υποβάλλουν. Δεν είμαστε εκτός νόμων στη δικαιοσύνη. Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί και η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να λήξει το εν λόγω θέμα» τόνισε ο κ. Σακελλαρίου.
Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας, από την πλευρά του, κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν «απερίσπαστοι το έργο της δικαιοσύνης προς χάριν των πολιτών». «Μην σας φοβίζει το βάρος μην σας πτοούν οι δυσκολίες» είπε αναφερόμενος στις παθογένειες που μαστίζουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης μίλησε για την υπερφόρτωση της δικαιοσύνης τονίζοντας ότι «μόνον στο Εφετείο της Αθήνας βρίσκονται σε εξέλιξη 280 δίκες μεταξύτων οποίων πολλές με πολυάριθμους κατηγορουμένους».
Για το κύρος της δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της μίλησε και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αλλά και εκπρόσωποι άλλων δικαστικών ενώσεων.