Ανάλυση από τη Moody’s για τα NPLs στις ελληνικές τράπεζες
Η δραστηριότητα σε επίπεδο συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης πιθανόν να ανεβάσει ταχύτητα δεδομένης της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων, δήλωσε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί σε πορτογαλική εφημερίδα.
«Νομίζω ότι με την ανάπτυξη να επιστρέφει και με την τεράστια δουλειά που γίνεται σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα δούμε μια σειρά συγχωνεύσεων να πραγματοποιούνται εντός χωρών και διασυνοριακά», δήλωσε δήλωσε η Νουί στην εφημερίδα Público.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της ΕΚΤ να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά δήλωσε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα ‘κόκκινα’ δάνεια ίσως να καθυστερήσουν για λίγους μήνες.
«Νομίζω ότι αυτή διαδικασία ανάλυσης θα πάρει ένα ή δυο μήνες», δήλωσε η Νουί. «Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανόν η εφαρμογή να καθυστερήσει κατά μερικούς μήνες».
«Ωστόσο, θα έλεγα ότι δεν αλλάζουν πολλά εάν αυτό συμβεί, ας πούμε την 1η Ιανουαρίου, την 1η Απριλίου ή την 1η Ιουνίου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για καθυστέρηση πέραν του 2019.
Παρά την καθυστέρηση, η Νουί δήλωσε ότι μια ξεχωριστή πρόταση προκειμένου να αντιμετωπιστούν υφιστάμενα ‘κόκκινα’ δάνεια ύψους 800 δισεκ. ευρώ θα παρουσιαστεί το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, παρόλο που οι βασικές γραμμές της πρότασης δεν έχουν καθοριστεί ακόμα.
Τα NPLs στις Ελληνικές τράπεζες
Η επίτευξη από τις ελληνικές τράπεζες των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (nonperforming exposure targets, NPEs) είναι θετική για το αξιόχρεό τους (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε ανάλυσή του (Moody's Credit Outlook).
Ο οίκος αναφέρεται στην έκθεση που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη Τρίτη, η οποία έδειξε ότι οι ελληνικές τράπεζες - περιλαμβανομένων της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Attica Bank, που αποτελούν περίπου το 97% του τραπεζικού συστήματος - πέτυχαν τους στόχους τους για το τρίτο τρίμηνο αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. «Αυτό είναι credit positive για τις τράπεζες, επειδή μειώνει σταδιακά το μεγάλο βάρος των NPEs, το οποίο επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους», σημειώνει.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του συστήματος ανέρχονταν σε περίπου 99,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017, ποσό χαμηλότερο κατά 800 εκατ. ευρώ από τον στόχο των τραπεζών (99,9 δισ. ευρώ). Οι τράπεζες μείωσαν το απόθεμα των NPEs τους κατά 7,6% από το απόγειό του τον Μάρτιο του 2016, σημειώνοντας καλύτερη επίδοση κατά περίπου 2,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο τους για τα NPEs, που είχε τεθεί το 2016, και κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).
Η έκθεση, σημειώνει ο Moody's, προβλέπει μία μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (nonperforming loans, NPLs) κατά περίπου 45% έως το τέλος του 2019 και μία μείωση των NPEs κατά περίπου 35% στην ίδια περίοδο. «Η μείωση των NPLs και τελικά των NPEs αποτελεί την πιο σημαντική πρόκληση των ελληνικών τραπεζών και θα απαιτήσει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη τα δύο επόμενα χρόνια Η μείωση των προβληματικών δανείων είναι αναγκαία για τη βελτίωση της οικονομικής υγείας των ελληνικών τραπεζών και την απελευθέρωση κεφαλαίων για τη στήριξη παραγωγικών οικονομικών τομέων», αναφέρει ο Moody's.