Τι ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ για την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης
Την άποψη ότι εάν οι τράπεζες στην Κύπρο είχαν διασωθεί με δημόσια χρήματα το χρέος της χώρας θα είχε εκτοξευθεί εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κύπριου ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών, Κώστα Μαυρίδη, στο πλαίσιο του οικονομικού διαλόγου στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε ότι το πρόγραμμα για την Κύπρο θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί πολύ πιο νωρίς, ωστόσο, το Φεβρουάριο του 2013, όταν εκείνος ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου, δεν γινόταν να καθυστερήσει άλλο.
«Το πρώτο σημείο στη δική μου ανάλυση είναι πως θα ήταν πολύ καλύτερα για την Κύπρο αν η κατάσταση είχε αντιμετωπιστεί πολύ νωρίτερα και το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει νωρίτερα», τόνισε προσθέτοντας ότι υπήρχε μια πολύ ισχυρή αίσθηση στο Εurogroup ότι μια προσέγγιση bail in ήταν αναπόφευκτη ήδη από την αρχή των συζητήσεων, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση δεν την ήθελε και για αυτό«φτάσαμε σε εκείνη την πρώτη απόφαση που προέβλεπε μια οριζόντια εισφορά στους λογαριασμούς, σε όλες τις τράπεζες και για όλους».
«Ήταν ένας φόρος», επισήμανε ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξηγώντας ότι ήταν«μια συνεισφορά για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο». «Σε σχέση με το αν αυτό ήταν θεμιτό ή όχι, η κύρια κριτική ήταν πως οι καταθέσεις ήταν εγγυημένες. Όμως στην πράξη, αν δείτε το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο, τις καταθέσεις που είχαν οι τράπεζες, δεν υπήρχε κανένα διαθέσιμο, αποτελεσματικό πλάνο εγγύησης», ανέφερε, αρνούμενος επίσης την κριτική ότι με αυτόν τον τρόπο έγινε ζημιά στο σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
«Γιατί η Κύπρος δεν θα ήταν ποτέ έτοιμη να προστατεύσει, να εγγυηθεί, να διασώσει, όλες τις συσσωρευμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. Αυτή ήταν η πραγματική κατάσταση. Αλλά η προσέγγιση του bail in δεν υποστηρίχθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση και καταλήξαμε σε μια διαφορετική λύση, το φόρο. Ήταν το κυπριακό Κοινοβούλιο και όχι η ΕΚΤ που απέρριψε εκείνη τη λύση και επιστρέψαμε στο δωμάτιο και διαπραγματευτήκαμε εκ νέου τη λύση του bail in, που ήταν προτιμητέα από μια μεγάλη μερίδα κρατών και θεσμών στο Εurogroup, ήδη από την αρχή. Έτσι το θυμάμαι», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Κληθείς να απαντήσει αν η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε, σημείωσε ότι αν δε συμφωνούσε, δε θα παίρναμε αυτή την απόφαση. «Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η αντίθετη προσέγγιση, αν ήταν ένα bail out των τραπεζών και πλήρης προστασία των καταθέσεων, θα είχε χρεοκοπήσει την Κύπρο εντελώς. Το γεγονός ότι κάναμε bail in μείωσε τον όγκο του πακέτου για την Κύπρο και ως εκ τούτου περιόρισε το πρόγραμμα στα 10 δισ. Αν είχαμε να κάνουμε bail out σε όλες τις τράπεζες, περιλαμβανομένων των μεγάλων τραπεζών που εν μέρει εκκαθαρίστηκαν εν μέρει αναδιαρθρώθηκαν, η Κύπρος θα είχε σήμερα ένα πολύ πιο μεγάλο κρατικό χρέος.
Είμαι χαρούμενος μέχρι αυτή τη μέρα που δεν πήραμε αυτή την προσέγγιση, «Αυτό κάναμε με την Ελλάδα και αφήσαμε την Ελλάδα με τόσο μεγάλο χρέος. Αυτό είναι άδικο για τους φορολογούμενους», κατέληξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.