Κάτω από το 5% για πρώτη φορά από το 2009 - Θετικό το κλίμα για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η διαπραγμάτευση του νέου 10ετούς ομολόγου (σ.σ. μέχρι χθες το 10ετές ομόλογο αναφοράς ήταν εκείνο που έληγε στις 24-02-2017) είχε ως αποτέλεσμα να «επιστρέψουν» οι αποδόσεις στα προ του Μνημονίου επίπεδα.
Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 4,84%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,32% να διαμορφωθεί στο 4,52% από 5,13%, που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημειώνεται ότι το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 8 ετών καταγράφηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2009, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,4%.
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,191% από -0,186%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,220%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,271%, από -0,274%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,326% και τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.
Όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι πολύ μικρή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχουν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι αποδόσεις λειτουργούν ως χρήσιμος δείκτης της αισιοδοξίας των επενδυτών για την οικονομία της χώρας.
Μετά τις πρόσφατες ενέργειες για τη βελτίωση της ρευστότητας η ελληνική αγορά ομολόγων σημείωσε ράλι, δήλωσε εξάλλου ο Λ. Φαρμάκης της UBS Group AG στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος είναι πιθανό να ολοκληρωθεί ταχύτερα από τις προηγούμενες. Επίσης αναμένει ότι η καλή πορεία των ομολόγων θα συνεχιστεί.
Πάντως, στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικράτησαν σήμερα πτωτικές τάσεις, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να υποχωρεί στις 730,43 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,54%, υπό το βάρος των έντονων ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές.