Νωρίς την επόμενη χρονιά, η νέα έκδοση
Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές χρήματος, νωρίς την επόμενη χρονιά, με μια νέα έκδοση επταετούς ομολόγου, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εθελοντικού swap, σύμφωνα με δυο ανθρώπους που εμπλέκονται στην προετοιμασία για τη δανειακή στρατηγική της χώρας το 2018, γράφουν οι Financial Times.
Αν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, δύο ακόμα εκδόσεις ή τρεις και 10ετή ομόλογα θα ακολουθήσουν ως τον Ιούλιο, πριν από την αναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο, είπαν οι ίδιες πηγές.
Στόχος είναι να χτίσουμε την καμπύλη επιτοκίων καθώς και να εξασφαλίσουμε μαξιλάρι ρευστότητας, σημείωσε Αθηναίος τραπεζίτης.
Το swap ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο με ευρεία συμμετοχή από μικρούς επενδυτές και τοπικά ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τράπεζες και ξένους επενδυτές, σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Δρομολογείται η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα
«Δρομολογείται η έξοδος της Ελλάδας από το τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας» γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos, αναφερόμενη στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, για την οποία εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς προσκόμματα.
«Το Eurogroup θα επιβεβαιώσει τη Δευτέρα τους τελευταίους σταθμούς, στο τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας» αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη φορά οι Έλληνες μπορούν ξεκάθαρα να διακρίνουν το τέλος του τούνελ, τίποτα δεν αντιτίθεται πλέον στην ολοκλήρωση, από τώρα και ως το ερχόμενο καλοκαίρι, του τρίτου και τελευταίου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας».
Η Les Echos αναφερόμενη στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, επισημαίνει ότι το στοίχημα είναι να βρει μια μορφή της ομαλότητας, παρά το τεράστιο χρέος (το οποίο αντιπροσωπεύει το 176% του ΑΕΠ) και τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής «αιματοχυσίας» που προκάλεσαν διαδοχικά σχέδια λιτότητας. Με τίμημα ανείπωτες -αλλού στην Ευρώπη- θυσίες, οι «βασικές αρχές» της οικονομίας είναι εξαιρετικές: η κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα συνέχισε το έργο της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του. Επισημαίνεται το άνετο πρωτογενές πλεόνασμα, η επιστροφή στη ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα δύο επόμενα έτη φτάνοντας στο 2,5%, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή τη γενική βελτίωση υπολογίζει η κυβέρνηση για να μπορέσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές με προσιτό επιτόκιο.
«Το τέλος της τρίτης αξιολόγησης θα πρέπει να οδηγήσει στις καλύτερες αξιολογήσεις των οίκων και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα» υποστηρίζει ο Cyril Regnat, αναλυτής της Natixis.