Financial Times: Η Ελλάδα σχεδιάζει άλλες τρεις εκδόσεις ομολόγων

Financial Times: Η Ελλάδα σχεδιάζει άλλες τρεις εκδόσεις ομολόγων

Στις αρχές του 2018 η επόμενη απόπειρα της χώρας μας να βγει στις κεφαλαιαγορές

Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές στις αρχές του 2018 με ένα νέο επταετές ομόλογο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων αξίας 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που προετοιμάζουν τη στρατηγική της χώρας μας για το 2018, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.

Αν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, δύο ακόμα εκδόσεις τριετούς και δεκαετούς ομολόγου θα ακολουθήσουν έως τον Ιούλιο του 2018, πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, ελπίζει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τις νέες εκδόσεις ομολόγων, ώστε να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας της τάξεως των 15-18 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν με άνεση οι πληρωμές τόκων και αρχικού κεφαλαίου που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2018. Τα υπόλοιπα 9 δισ. του «μαξιλαριού» θα προκύψουν από την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος που δεν θα χρησιμοποιηθούν, με βάση μία συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.

«Ο στόχος είναι να χτίσουμε την καμπύλη αποδόσεων, καθώς και να διασφαλίσουμε ένα μαξιλάρι ρευστότητας», δήλωσε Έλληνας τρπαεζίτης.

Σχεδόν το 86% των ομολογιούχων συμμετείχαν στο swap, όπως σημειώνουν οι Financial Times, με κυβερνητικό αξιωματούχο να επισημαίνει: «Το swap ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο με ευρεία συμμετοχή τόσο από μικροεπενδυτές και τοπικά ασφαλιστικά ταμεία, όσο και από τράπεζες και ξένους επενδυτές».