Πώς επηρεάζει την Ευρώπη και τη χώρα μας η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο
Εξαιρετικά αμφίβολο είναι πλέον το αν η Άνγκελα Μέρκελ θα καταφέρει να εξασφαλίσει την τέταρτη θητεία της στη γερμανική καγκελαρία, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Πλέον, και με δεδομένο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα της Μέρκελ, τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι δύο: είτε οι Χριστιανοδημοκράτες θα σχηματίσουν μία εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας (ή με τους Πράσινους ή με το FDP), είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές – και τα δύο σενάρια θα είναι πρωτόγνωρα για τη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Η αβεβαιότητα στην οποία έχει βυθιστεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπόφευκτα συμπαρασύρει και το σύνολο της Ευρώπης, και ασφαλώς επηρεάζει και την Ελλάδα. Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει η Άνγκελα Μέρκελ, «οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για τα πάντα, από το Brexit και την Ελλάδα μέχρι τις ρωσικές κυρώσεις και τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ, θα μείνουν πίσω από τον αποδυναμωμένο ρόλο της Μέρκελ ως υπηρεσιακής καγκελαρίου».
Όσον αφορά στην Ελλάδα, πάντως, είναι ακόμα πρόωρο να πει κανείς πώς θα επηρεαστεί η χώρα μας από τη μετέωρη κατάσταση στη Γερμανία. Οι ανησυχίες που εκφράζονται αφορούν στις συζητήσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, καθώς αμφότερα αυτά τα ζητήματα περνούν μέσα από το γερμανικό κοινοβούλιο, και ασφαλώς μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, ακόμα κι αν αυτής ηγείται η Άνγκελα Μέρκελ, δεν έχει τη δύναμη να προωθήσει τέτοιας σημασίας θέματα στην Bundestag. Από την άλλη, όσο παραμένει η αβεβαιότητα στη Γερμανία, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο απόσυρσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα, καθώς πλέον οι υπηρεσίες του θεωρούνται πιο απαραίτητες από ποτέ.
Πρακτικά, αυτό που σημαίνει η αβεβαιότητα στη Γερμανία είναι ότι «η Γερμανία μπαίνει σε εσωστρέφεια, επειδή πρέπει να διαχειριστεί την πολιτική της μετάβαση», δηλώνει στο Bloomberg ο Ντάνιελ Χάμιλτον, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Διατλαντικών Σχέσεων του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στην Ουάσινγκτον. «Επομένως, το μετέωρο καθεστώς στην Ευρώπη συνεχίζεται και τώρα η Γερμανία, που υπήρξε ο σταθεροποιητής τα τελευταία χρόνια, είναι μέρος του», προσθέτει.
Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η προσφυγή στις κάλπες δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το πολιτικό σκηνικό, με τα κόμματα να λαμβάνουν περίπου τα ίδια ποσοστά και τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ να παραμένουν πρώτοι, έστω και αποδυναμωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Και, όπως παρατηρεί το Bloomberg, η Μέρκελ έχει ταλέντο στο να αψηφά τις προσδοκίες και να κάνει κινήσεις-έκπληξη.
«Έχει αποδυναμωθεί σαφώς, όμως ίσως είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι είναι το τέλος μίας εποχής», εκτιμά ο Χάμιλτον.