Στην τελική ευθεία για νέα έξοδο στις αγορές
Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ξεκίνησε. Όλα είναι έτοιμα και δείχνουν ότι εντός της εβδομάδας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην ανταλλαγή (swap) 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.
Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, αλλά θα επιχειρήσει να αλλάξει τη δομή του χρέους της προκειμένου να διαμορφωθεί η λεγόμενη καμπύλη των ελληνικών ομολόγων και να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου η Rothschild μετά την νέα έκδοση θα εισπράξει το 50% περίπου της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση.
Από τον προηγούμενο Μάιο είχε συμφωνηθεί πως με την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου της εξόδου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών κατ’ ελάχιστο, θα καταβληθεί στη Rothschild ως αμοιβή (success fee) ποσό έως 3 εκατ. ευρώ συνολικά, ως εξής: ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης (σ.σ. έγινε τον Ιούλιο) και ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης (η επικείμενη έκδοση των swap).
Η έκπληξη στα έσοδα
Εν τω μεταξύ στα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ φαίνεται πως θα διαμορφωθεί φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη 2,2% του ΑΕΠ του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018. Η διαμόρφωσή του πλεονάσματος σε υψηλότερα επίπεδα οφείλεται στα καλύτερα αποτελέσματα από τον ΕΦΚΑ. Τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο δείχνουν ότι οι εισπράξεις από τον ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί από 378 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 580 εκατ. ευρώ, όταν η εκτίμηση της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών ήταν για 940 εκατ. ευρώ έλλειμμα.
Η υπεραπόδοση στις εισπράξεις του ΕΦΚΑ κάλυψε τις απώλειες που καταγράφονται στα έσοδα και κυρίως στις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Κοινωνικό μέρισμα
Το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει το δρόμο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κομμάτι από το υπερβάλλον πλεόνασμα που θα διατεθεί φέτος για κοινωνικούς σκοπούς θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από πέρυσι και θα επηρεάσει πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Θα δοθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο θα αφορά πολλές ευάλωτες κατηγορίες, όπως συνταξιούχους, ανέργους, αλλά και ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης.
Αν και το θέμα της διανομής του πλεονάσματος είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση, οι θεσμοί έχουν υποδείξει στην κυβέρνηση να διανείμει ως κοινωνικό μέρισμα μόνο ένα μέρος που δεν θα ξεπερνά το 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ περίπου και να κρατήσει το υπόλοιπο ποσό ως μαξιλάρι ρευστότητας.