«Υπάρχουν πρακτικές που έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι είναι ύποπτες», δήλωσε ο Μοσκοβισί
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Βρετανία και τη Μάλτα να αλλάξουν τους κανόνες που αφορούν το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε γιοτ και ιδιωτικά τζετ, διαφορετικά πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπες με οικονομικές κυρώσεις, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τα φορολογικά Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή πριν από τρεις εβδομάδες στον Βρετανό υπουργό Οικονομικών για τη Νήσο του Μαν και τον Μαλτέζο υπουργό για τον ΦΠΑ στα γιοτ και τα ιδιωτικά τζετ.
«Υπάρχουν πρακτικές που έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι είναι ύποπτες», δήλωσε ο Μοσκοβισί στη γαλλική τηλεόραση BFM TV. «Ζήτησα αυτοί οι κανόνες να αλλάξουν και εάν όχι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκκινήσει διαδικασία παράβασης που μπορεί να επιφέρει ιδιαιτέρως βαριές οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν υποψίες ότι η Νήσος του Μαν εξαιρεί από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ τους αγοραστές τζετ όταν δεν δικαιολογείται κάτι τέτοιο. Εάν αγοραστεί ένα τζετ για επαγγελματικούς λόγους, τότε δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, αλλά στη Νήσο του Μαν η Κομισιόν πιστεύει ότι οι Αρχές δεν ελέγχουν επαρκώς εάν οι αγοραστές ουσιαστικά χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη για επαγγελματικούς ή ιδιωτικούς λόγους. Στη δεύτερη περίπτωση, πρέπει να καταβάλλεται ο ΦΠΑ.
Η Μάλτα βρίσκεται στο μικροσκόπιο λόγω των κανόνων της για τα πολυτελή γιοτ που προβλέπουν μειωμένο ΦΠΑ για μεγαλύτερα σκάφη με τη δικαιολογία ότι χρησιμοποιούνται κυρίως σε διεθνή ύδατα, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ωστόσο, η επιβολή οικονομικών κυρώσεων βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας πιθανόν να πάρει χρόνια, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο υπάρξουν δύο καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος των χωρών.
Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα καταπολέμησης της φοροαποφυγής, προσπαθώντας να κλείσει τα «παραθυράκια»που επιτρέπουν στους οικονομικά ισχυρούς να μειώσουν με νόμιμο τρόπο τη φορολογική τους επιβάρυνση. Η δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα των «Paradise Papers», προσέλκυσε και πάλι την προσοχή στη Νήσο του Μαν και την Μάλτα μεταξύ άλλων εξωχώριων τραπεζικών κέντρων.