Παιδιά έβαλαν φόρμα εργασίας και γραβάτα στη δουλειά των γονιών τους!

Παιδιά έβαλαν φόρμα εργασίας και γραβάτα στη δουλειά των γονιών τους!

Η οικονομική πολιτική των Ελβετών για να βοηθήσουν τα παιδιά να επιλέξουν επάγγελμα

Χθες στην Ελβετία γιορτάστηκε η "μέρα του μέλλοντος" στη χώρα ή αλλιώς Zukunftstag. Πιτσιρίκες και πιτσιρικάδες 11-12 ετών συνοδεύουν όλη την ημέρα τους γονείς στο γραφείο τους ή στο χώρο της εργασίας τους για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία. Επίσης μπορούν να επισκεπτουν σπίτια που διαμένει η οικογένεια συμμαθητών τους και να ακολουθήσουν τη νοικοκυρά στη καθημερινότητα του σπιτιού συμμετέχοντας στο συμμάζεμα, στον καθαρισμό, στο μαγείρεμα ή στα ψώνια του σπιτιού. Εδώ βλέπετε τον πιτσιρικά με την μητέρα του, ελεγκτή στους Ελβετικους σιδηρόδρομους, επί τω έργω.

Στα γραφεία, τα παιδιά των στελεχών μεγάλων εταιρειών λαμβάνουν μέρος κανονικά στις συναντήσεις των γονέων και στις δραστηριότητές τους, για να γνωρίζουν τι δουλειά κάνουν οι γονείς τους και πώς είναι το εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο θα βρεθούν μελλοντικά.

Eίναι μια εκστρατεία που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελβετία από το 2001, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να συνοδεύσουν τους γονείς τους στην εργασία ή να γνωρίσουν τον επαγγελματικό κόσμο μέσα από διαφορετικές επαγγελματικές ενασχολήσεις. Τα σχολεία, οι εταιρείες ή τα ινστιτούτα συμμετέχουν εξίσου στην Ημέρα του Μέλλοντος, έτσι ώστε η δράση να αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο στις περισσότερες εταιρείες στην Ελβετία.

Στο επίκεντρο της ημέρας του μέλλοντος είναι η "αλλαγή πλευράς": οι μαθητές καλούνται μεταξύ άλλων, να εξερευνήσουν επαγγέλματα που παραδοσιακά έχουν ανατεθεί στο αντίθετο φύλο. Με αυτή την αλλαγή πλευράς, οι μικροί συλλέγουν  εντυπώσεις και διευρύνουν τις μελλοντικές τους προοπτικές, ενώ στόχος είναι να ανακαλύψουν τον επάγγελμα που θα ασκήσουν στο μέλλον.