Δεν κλείνει η τρίτη αξιολόγηση αν δεν ξεκινήσουν άμεσα
Μόνο αν ξεκινήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα κλείσει οριστικά η τρίτη αξιολόγηση. Οι πλειστηριασμοί αποτελούν πλέον το φλέγον ζήτημα για την κυβέρνηση με το ΔΝΤ να πιέζει για να κλείσει το συγκεκριμένο μέτωπο.
Η κυβέρνηση στρέφει πλέον το βλέμμα της στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των συμβολαιογράφων στις 20 Νοεμβρίου όπου αναμένεται να αποφασιστεί η άρση ή μη της αποχής τους από τους πλειστηριασμούς.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Γ. Μάρεϊ, ξεκαθάρισε χθες πως το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί βασικό συστατικό του προγράμματος του Ταμείου.
«Η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι σημαντική για να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά αποθέματα κόκκινων δανείων μεσοπρόθεσμα και ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή του το συντομότερο δυνατόν», είπε.
Οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων κυρίως των στρατηγικών κακοπληρωτών έχουν κομβικό ρόλο στη μείωση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς, ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματός τους σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Μετά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί από τους θεσμούς, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μη χάσει το «τρένο» της τρίτης αξιολόγησης. Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν διατάξεις που θα κάνουν αυτεπάγγελτο αδίκημα την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών - ηλεκτρονικών και συμβατικών - ενώ αναμένεται να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συμβολαιογράφων, προκειμένου να διακόψουν την αποχή τους.
Την ίδια ώρα, μηνύματα για την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έστειλαν χθες από τις Βρυξέλλες τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Πιερ Μοσκοβισί. Η Κομισιόν χαμήλωσε, ωστόσο, τον πήχη της ανάπτυξης στις εκτιμήσεις της για εφέτος σε 1,6%, αρκετά κάτω από το 2% που έχει θέσει ως στόχο ο πρωθυπουργός. Πάντως, διατήρησε σταθερή την εκτίμηση για 2,5% για το 2018. Εκτιμά, ωστόσο, ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να είναι αισιόδοξη για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
Το ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βλέπει κίνδυνο απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο Ελληνικό πρόγραμμα και συνεπώς δεν απαιτεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Την διαβεβαίωση αυτή έκανε ο Γουίλιαμ Μάρεϊ, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον.
Ο ίδιος επανέλαβε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης καταγράφηκε σημαντική πρόοδος και αποκάλυψε ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τα τέλη Νοεμβρίου.
Τόνισε για ακόμη μία φορά ότι το ΔΝΤ παραμένει πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο προκειμένου να προχωρήσει και στη χρηματοδότηση του απαιτείται σημαντική ελάφρυνση του Χρέους. Όπως είπε, το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται στο σκέλος αυτό καθώς οι συζητήσεις που αφορούν στην ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους διεξάγονται μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών κα της ελληνικής κυβέρνησης.
Απαντώντας για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το στέλεχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι αυτοί αποτελούν σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλλει από την πλευρά της προκειμένου να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι σχετικές διαδικασίες. Και τούτο διότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες.