Έρχεται το τέλος των θεσμών και τα παίρνει όλα «πάνω του» ο ESM
Το «κατασκεύασμα που λέγεται τρόικα πνέει τα λοίσθια». Με αυτό το statement, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναλύει την ολική αλλαγή που έρχεται τόσο για την Ελλάδα και το πρόγραμμα στήριξης που λαμβάνει αλλά και γενικότερα τις αλλαγές που θα έρθουν στο μέλλον στα προγράμματα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης που θα χρειαστούν δάνεια.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η FAZ αναφέρει πως «το ΔΝΤ δεν θέλει να διαδραματίσει ρόλο τόσο διακριτό, όπως στο παρελθόν, στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. Mάλιστα δεν πρόκειται να δώσει νέο δάνειο. Αλλά και η ΕΚΤ θέλει να αποσυρθεί από την επιτήρηση κρατών σε πρόγραμμα» επομένως και από το ελληνικό.
Η γερμανική εφημερίδα βλέπει τον ολοένα και αυξανόμενο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το «κατασκεύασμα με την τρόικα, που βιαστικά εφευρέθηκε στην ευρωκρίση, δεν έχει πλέον μέλλον υπό την αρχική του μορφή» εκτιμά η εφημερίδα και τονίζει ότι σε περίπτωση που στο εγγύς ή απώτερο μέλλον προκύψουν δημοσιονομικές δυσκολίες, τότε δύο θεσμοί θα μπορούσαν να συντρέξουν: η Κομισιόν και ο ESM μαζί για την επιτήρηση του προγράμματος, και ο ESM μόνος του.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται πάντως και σε άρθρο του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, στη γαλλική εφημερίδα Les Echos με το οποίο συντάσσεται με την ιδέα Σόιμπλε, καλώντας τον ESM να αποκτήσει περισσότερο βάρος στον δημοσιονομικό έλεγχο λόγω του ότι η Κομισιόν ασκεί η ίδια πολιτική και δεν είναι κατάλληλη γι' αυτό.
«Όμως το αίτημα μετατροπής του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν φαίνεται να ενθουσιάζει και τόσο τις Βρυξέλλες» σημειώνει. «Ίσως επειδή ο ESM ως θεσμός, εάν έπρεπε να επιτηρεί τη δημοσιονομική πολιτική θα οδηγούνταν στις ίδιες προβληματικές καταστάσεις, όπως και η Κομισιόν. Η συζήτηση για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του βρίσκεται αντίθετα σε πλήρη εξέλιξη. Το ό,τι θα πρέπει να ενισχυθούν, κανείς δεν το αμφιβάλλει. Ανοιχτό αντίθετα παραμένει τι ακριβώς θα πρέπει να αναλάβει και τι όχι».
Το ελληνικό χρέος στη «Τζαμάικα»
Στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, τον λεγόμενο και «Τζαμάικα» αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος και φαίνεται πως το θέμα του ελληνικού χρέους κυριαρχεί.
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος σε κανένα από τα συνολικά οκτώ κείμενα των διαβουλεύσεων δεν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα. Από διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle που βασίζονται σε δηλώσεις μελών των κομματικών αντιπροσωπειών στις συνομιλίες προκύπτει ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε μεν σε συζήτηση που είχε σχέση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Τα κόμματα συμφώνησαν όμως ότι το θέμα δεν θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών των επόμενων εβδομάδων. Όπως χαρακτηρίστηκα επεσήμανε υψηλόβαθμη πηγή των Χριστιανοδημοκρατών, συζήτηση επ' αυτού «δεν θα ήταν ούτε προς το δικό μας συμφέρον και ούτε προς το συμφέρον της Ελλάδας». Ερωτηθείς αντιπρόσωπος των Πρασίνων πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που το θέμα τεθεί από τους Φιλελεύθερους απάντησε πως και για τη «Τζαμάικα» θα ισχύουν οι δεσμεύσεις της Ευρωζώνης και συνεπώς και της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους.
Βέβαια το ζήτημα του χρέους θα τεθεί στις συνομιλίες κατά έμμεσο τρόπο, δηλαδή μέσω των ευρωπαϊκών θεμάτων. Μιλώντας την Παρασκευή στο περιθώριο των διαβουλεύσεων προς τους δημοσιογράφους και κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις Μακρόν ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε πως το κόμμα του θα στηρίξει κοινές γαλλογερμανικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ασφάλειας, της ψηφιοποίησης ή της περαιτέρω εμβάθυνσης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Η στήριξη των Φιλελευθέρων θα αφορά και γαλλογερμανικές δημοσιονομικές πρωτοβουλίες, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι εταίροι στην Ευρωζώνη δεν θα μοιράζονται την ευθύνη και τα ρίσκα. «Η δημοσιονομική ανεξαρτησία των μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αντί να μειωθεί» σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων.