Ανταλλαγή ομολόγων αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει το Δημόσιο

Ανταλλαγή ομολόγων αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει το Δημόσιο

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με το σχεδιαζόμενο swap - Πότε και πώς θα γίνει η διαδικασία

Μία άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους αξίας σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα των ομολόγων της και να διευκολύνει την έκδοση νέων ομολόγων στο μέλλον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.

Το σχέδιο, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, προβλέπει την ανταλλαγή 20 ομολόγων που η Ελλάδα εξέδωσε μετά το PSI του 2012 με έως και πέντε ομόλογα με σταθερό κουπόνι, σύμφωνα με δύο ανώτατους τραπεζίτες με γνώση του σχεδίου που επικαλείται το Bloomberg, οι οποίοι ζήτησαν να μείνουν ανώνυμοι. Οι ωριμάνσεις των νέων ομολόγων πιθανόν να είναι οι ίδιες με αυτές των υπαρχόντων, που κυμαίνονται από το 2023 έως και το 2042.

Το σχέδιο αυτό, όπως αναφέρει το Bloomberg, αποτελεί ένα βήμα προς την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η οποία είναι απαραίτητη για να ολοκληρώσει η χώρα μας το τρέχον πρόγραμμα χωρίς να χρειαστεί νέο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 για να δημιουργήσει ένα επαρκές «μαξιλάρι» που θα διασφαλίσει την αποπληρωμή δανειακών της υποχρεώσεων, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων. Ένας από τους τραπεζίτες που μίλησαν στο Bloomberg σημείωσε ότι η συναλλαγή μπορεί να ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου και ο διακανονισμός θα μπορούσε να υπάρξει μία εβδομάδα αργότερα. Στόχος πάντως είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στα τέλη Νοεμβρίου.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για swap ομολόγων επιβεβαιώνουν εξάλλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τραπεζικές πηγές, σημειώνοντας πως η ανταλλαγή θα γίνει με νέα ομόλογα 5, 10, 15 και 20ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι ομολογιούχοι που θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με τα νέα δεν πρόκειται να υποστούν ζημιά, αλλά ούτε και θα προσκομίσουν κάποιο κέρδος. Αντιστοίχως, από τη συναλλαγή αυτή το Δημόσιο Χρέος δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των υφιστάμενων ομολόγων θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει αυτό που τεχνικώς ονομάζεται «καμπύλη επιτοκίων», συμβάλλοντας συνακάλουθα στην επάνοδο της χώρας στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο μετά από αποχή περίπου 3 ετών, εκδίδοντας 5ετή ομόλογα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρω. Σε κάθε περίπτωση όμως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημόσιου τόσο για φέτος όσο και για το 2018, είναι πλήρως καλυμμένες από τα χρήματα του Τρίτου Προγράμματος. Σύμφωνα με αυτό, το 2019 για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους θα απαιτηθούν περίπου 19 δισ. ευρώ.