Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ετοιμάσει σχέδιο

Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη ζητούν οι τράπεζες προκειμένου να ξεχωρίσουν τους στρατηγικά κακοπληρωτές από εκείνους που πληρούν τα κριτήρια. Εδώ και μια πενταετία ο νόμος Κατσέλη αποτελεί καταφύγιο δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών που θέλουν να προστατεύσουν την κατοικίας τους από πλειστηριασμούς. Με τις αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πιστεύει ότι θα κάνει τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να λειτουργήσει καλύτερα και πιο δίκαια για τους έχοντες πραγματική ανάγκη δικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους.

«Περίπου το ένα τρίτο όσων έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και εκμεταλλεύονται τον νόμο, με δυσμενείς συνέπειες για τις τράπεζες και τελικά σε βάρος όσων πραγματικά έχουν ανάγκη» υπογράμμισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και υπεύθυνος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, Θ. Καλαντώνης, μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Όπως ισχυρίστηκε, η πρακτική κατάργηση επί σειρά ετών των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έχει θεριέψει το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχει ετοιμάσει σχέδιο βελτιωτικών αλλαγών του νόμου 3896/2010 που θα περιορίσουν τον αριθμό των 150.000 αιτήσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση (σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η δικάσιμος έχει οριστεί το 2030) και παράλληλα οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα ενεργητικής διαχείρισης για το 18% με 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (19 - 20 δισ. ευρώ), που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς νομικής προστασίας.

Οι τραπεζίτες ζητούν να θεσπιστεί η εξωδικαστική διευθέτηση -στη λογική του εξωδικαστικού συμβιβασμού- για όλες τις αιτήσεις που δεν θα έχουν εκδικαστεί μέχρι την τροποποίηση του νόμου και όχι όσες θα υποβληθούν μετά την ψήφιση. Προτείνουν επίσης την αυστηροποίηση των κριτηρίων του νόμου και απώλεια της προστασίας για όσους σταματούν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση που αποφάσισε το δικαστήριο.