Πού τα βρήκαν κυβέρνηση και θεσμοί - «Τα θέματα ένα προς ένα κλείνουν» δήλωσε η Έ. Αχτσιόγλου
«Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα μας επιτρέψει πια να συζητήσουμε τους όρους της εξόδου από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.
«Από την πλευρά της κυβέρνησης»- σημειώνει η υπουργός Εργασίας -«είναι σαφές ότι εργαζόμαστε, με στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκτιμώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για να συμβεί αυτό. Έτσι, το διάστημα που απομένει, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, δεν θα είναι μόνο το τελευταίο βήμα σε καθεστώς αυστηρής επιτροπείας, αλλά και η περίοδος που θα προετοιμάσει το πρώτο δυναμικό και αποφασιστικό βήμα της χώρας για την επόμενη μέρα».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι τα θέματα ένα προς ένα κλείνουν και πολλά από αυτά διευθετούνται στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων.
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα, υπογραμμίζει ότι «υπάρχει συμφωνία αναφορικά με την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού για το 2017 και εξελίσσεται η συζήτηση σχετικά με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, ενώ συμφωνία υπάρχει και στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018».
Στα επιμέρους ζητήματα, ενδεικτικά, αναφέρει ότι «επήλθε συμφωνία σχετικά με τη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις που οφείλουν 20.000-50.000 ευρώ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε αντιστοιχία αυτής, θα ξεκινήσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, η ρύθμιση των οφειλών των πολιτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, στη βάση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα των προσαυξήσεων έως και 85% και αποπληρωμή της οφειλής σε έως 120 δόσεις».
«Επιπλέον, και παρά την καταστροφολογία που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα, αναγνωρίστηκε η εκκαθάριση σημαντικού όγκου ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων και στη βάση αυτής εγκρίθηκε η υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας» προσθέτει η κ. Αχτσιόγλου.
Παράλληλα, για τις συντάξεις χηρείας, επισημαίνει ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου πλαφόν, στα 384 ευρώ για το χήρο ή τη χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, καθώς και η χορήγηση της σύνταξης στα τέκνα και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ανώτερες και ανώτατες σχολές, όπως και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.