Ο κλάδος «αντιστέκεται» στην κρίση καθώς το 60% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της ΕΕ και σε τρίτες χώρες
Θεωρείται από τους πλέον εξωστρεφής κλάδους της ελληνικής οικονομίας καθώς το 60% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Ο λόγος για τον κλάδο της ελληνικής χημικής βιομηχανίας ο οποίος φαίνεται ότι «αντιστέκεται» στην κρίση, επιβεβαιώνοντας τη ρήση «έξω πάμε καλά».
Μάλιστα, οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα προ κρίσης επίπεδα.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, Παναγιώτης Σκαρλάτος ο κλάδος της ελληνικής χημικής βιομηχανίας συμμετέχει κατά 7% στο ΑΕΠ της μεταποίησης, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης, καθώς προσφέρει θέσεις εργασίας και συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου με την αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες ξεπέρασαν τα προ κρίσης επίπεδα.
Ο κ. Σκαρλάτος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει την αναγκαιότητα ανάπτυξης βιομηχανικής πολιτικής, με στόχο την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας καθώς και την αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς και των προϊόντων, η οποία μπορεί να προσφέρει αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική οικονομία.
Με τον όρο χημική βιομηχανία χαρακτηρίζονται οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο και αποκλειστικό αντικείμενο δραστηριότητας την μεταποίηση φυσικών πρώτων υλών σε συνθετικές πρώτες ύλες. Τέτοιες για παράδειγμα βιομηχανίες είναι η μεταλλουργία, η πετρελαϊκή βιομηχανία, (εκτός της πετροχημικής), καθώς και οι βιομηχανίες αλκοολούχων ποτών, απορρυπαντικών, βαφείων, γυαλιού, δέρματος, ζάχαρης, κυτταρίνης, τσιμέντου, φωτογραφικών αναπαραγωγών κ.λπ.