Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο
Διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας και τη μείωση του συναλλακτικού κόστους κατά την κατάθεση αιτήσεων για τη χορήγηση τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, εισάγει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις υπαίθριες αγορές και τις αλλαγές της επιμελητηριακής νομοθεσίας, το οποίο συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της τροπολογίας για τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση εγκαθιδρύεται ο θεσμός του πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας που εκσυγχρονίζει το σύστημα προστασίας της ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μειώνει το κόστος για τον καταθέτη και αντιμετωπίζει ζητήματα μονοπωλιακού ελέγχου της αγοράς. Ο Αλέξης Χαρίτσης ενημέρωσε επίσης ότι με τις προωθούμενες διατάξεις εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο του ΟΒΙ με την εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής και της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών για την κατάθεση κάθε τίτλου βιομηχανικής ιδιοκτησίας, με τρόπο ώστε να εναρμονιστεί το ελληνικό με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ούτως ώστε να γίνει πράξη ένα ουσιαστικό πρόγραμμα αναβάθμισης και εξορθολογισμού της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Χαρίτσης αναφερόμενος στον ΟΒΙ και τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, είπε ότι ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο προβλημάτων έχει εξυγιανθεί πλήρως, αυξάνοντας τις αναπτυξιακές του δράσεις. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι το πλεόνασμα της τάξης των 3 εκ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο- ενώ την περασμένη χρονιά ο ΟΒΙ συνέβαλε στην αποπληρωμή των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, κλείνοντας έτσι μια εκκρεμότητα άνω των δέκα ετών. Για πρώτη φορά επίσης, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, μετά το 2007 ξεκινούν να λειτουργούν από φέτος οι περιφερειακές βιβλιοθήκες του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας πιλοτικά σε 4 περιφέρειες (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Ιωάννινα) που θα επεκταθούν σταδιακά και στις 13 περιφέρειες της χώρας.