Αν και πολλοί θα επιθυμούσαν να αποφευχθεί το Brexit, πολύ λίγοι το θεωρούν πιθανό
Είναι πιθανό η Βρετανία να κάνει... κωλοτούμπα και να μην αποχωρήσει τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο, που διεξήχθη στο Ναύπλιο το Σαββατοκύριακο.
Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρονται στην «ιστορία» της λέξης kolotoumba, θυμίζοντας πως η λέξη αυτή έγινε της μόδας όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα του 2015 υποχώρησε στις πιέσεις των πιστωτών και αποδέχθηκε την υπαγωγή της Ελλάδας στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Θα ήταν όμως πιθανή μία... kolotoumba των Βρετανών; Αν και πολλοί από τους συμμετέχοντες θα επιθυμούσαν μία τέτοια εξέλιξη, πολύ λίγοι τη θεωρούν πιθανή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, ένας υποστηρικτής του Brexit εκτίμησε ότι η πιθανότητα για kolotoumba είναι το πολύ 0,1%, ενώ ένας υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανέβασε το ποσοστό αυτό στο 10-30%.
Αρκετοί από τους συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι ο χρόνος κυλά, καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2019, και άρα οι συζητήσεις για το Brexit πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2018. Αν είναι να συμβεί η «κωλοτούμπα», τότε η βρετανική κοινή γνώμη πρέπει να μετακινηθεί δυναμικά σε θέση κατά του Brexit μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ανέφεραν οι ίδιοι.
Επιπλέον, μία κωλοτούμπα θα προκαλούσε χάος εντός των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι, ενώ θα επηρέαζε αρνητικά και τους Εργατικούς.
Πάντως, δημοσκόπηση του YouGov για τους Times του Λονδίνου δείχνει ότι ενδεχομένως υπάρχει μία τάση μεταστροφής στο βρετανικό κοινό, έστω κι αν είναι ακόμα νωρίς να μιλήσει κανείς για «τάση», σύμφωνα με τον δημοσκόπο Πίτερ Κέλνερ. Σύμφωνα με την έρευνα, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ ήταν λανθασμένη, έναντι 47% που θεωρεί ότι ήταν σωστή.
Σύμφωνα με τον Κέλνερ, δύο είναι οι παράγοντες πίσω από αυτήν τη φαινομενική μεταστροφή: πρώτον, ορισμένοι ψηφοφόροι της εργατικής τάξης έχουν μετανιώσει για την επιλογή τους. Δεύτερον, όλο και περισσότεροι Βρετανοί διαφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Και όσο οι έριδες εντός των Συντηρητικών συνεχίζονται, τόσο θα δυσκολεύεται το κόμμα της Τερέζα Μέι να διατηρήσει την υποστήριξη των Βρετανών προς το Brexit.