Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917
Αύριο Τετάρτη (σύμφωνα με το Παλαιό Ημερολόγιο, που χρησιμοποιεί η Ρωσία) συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που οι Μπολσεβίκοι του Βλαντιμίρ Λένιν έκαναν έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης (σημερινή ονομασία) και ανέτρεψαν το τσαρικό καθεστώς της Ρωσίας. Η ανατροπή που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία έμεινε γνωστή ως Οκτωβριανή Επανάσταση.
Έναν ολόκληρο αιώνα μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, οι ομοιότητες που έχουν οι δυο Ρωσίες (του τότε και του σήμερα) είναι μάλλον απροσδόκητες και περίεργες.
Σύμφωνα με έρευνα της Renaissance Capital, μιας επενδυτικής τράπεζας που εξειδικεύεται στην περιοχή της Ρωσίας, που αναδημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, οι οικονομικούς όρους, λίγα έχουν αλλάξει.
Το πιο «ηχηρό» παράδειγμα είναι το χρέος: λίγο πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση, το ένα τρίτο του ρωσικού χρέους κατείχαν ξένοι. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό κατέχουν και σήμερα. Το 1917, οι ξένοι κατείχαν το 5-8% των αποδόσεων των ρωσικών ομολόγων.
Η προεπαναστατική Ρωσία υστερούσε σοβαρά, σε σχέση με τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, στη βιομηχανοποίηση, συμβαδίζοντας με τη Βραζιλία και το Μεξικό. Οι ίδιες αναλογίες υπάρχουν και σήμερα.
Οι (ακατέργαστες) πρώτες ύλες ήταν ο στυλοβάτης της ρωσικής οικονομίας την εποχή πριν την επανάσταση του 1917 και αποτελούσαν τα 2/3 των εξαγωγών της. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Renaissance, τα 2/3 των εξαγωγών της χώρας παραμένουν οι (ακατέργαστες) πρώτες ύλες.
Την περίοδο 2015 – 2017, η Ρωσία και οι χώρες που τότε ανήκαν στη ρωσική αυτοκρατορία, είναι οι μεγαλύτερες εξαγωγοί σταριού και σιτηρών. Στην πρώτη θέση ήταν και ακριβώς έναν αιώνα πριν.
Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Renaissance, Charlie Robertson, η «Ρωσία παρουσίαζε μια σύγκλιση με την Ιταλία, εκβιομηχανιζόταν εξίσου γρήγορα με την Ιαπωνία, προσπερνώντας την Ισπανία, στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα… Αν αυτή η πρόοδος είχε διατηρηθεί και είχαν αποφευχθεί οι λιμοί και οι εισβολές ξένων εχθρών (της ΕΣΣΔ), η Ρωσία θα ήταν πιο πολυπληθής, πιο πλούσια και πιο δημοκρατική από ότι είναι σήμερα». Ο Robertson σημειώνει ότι η Ρωσία, χωρίς τα προαναφερθέντα πλήγματα, θα ήταν σήμερα μια «άλλη» Κίνα ή Γερμανία…