Ασπίδα προστασίας των πολιτών από τον παράνομο τζόγο το νομοσχέδιο για τα VLTs
Παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον κλάδο των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, φέρνουν σημαντικά οφέλη τόσο για τους πολίτες και τα δημόσια ταμεία, όσο και για την ίδια την αγορά των τυχερών παιχνιδιών.
Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη μείωση του συνολικού αριθμού των VLTs που θα μπορούν να εγκατασταθούν στην ελληνική επικράτεια, ενώ μειώνονται περαιτέρω τα σημεία που θα είναι διαθέσιμα τα παιγνιομηχανήματα, καθώς αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός τερματικών που μπορεί να φιλοξενεί ένα σημείο. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των τυχερών παιγνίων και εποπτεία της.
Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο, αναφέρεται ότι οι προωθούμενες τροποποιήσεις επιμέρους διατάξεων του Ν. 4002/2011 έχουν τρεις βασικούς στόχους:
- Τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των παιγνίων.
- Την προστασία των παικτών από πιθανά φαινόμενα εθισμού στα παίγνια και κατασπατάλησης χρήματος.
- Τη διοχέτευση της παικτικής δραστηριότητας σε νόμιμους και εποπτευόμενους παρόχους, προκειμένου να εξαλειφθεί ο παράνομος τζόγος και να αντιμετωπιστεί η εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με παράνομα παίγνια (απάτη, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κ.ά.)
Ένα βασικό στοιχείο των παρεμβάσεων που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ο τρίτος στόχος, ήτοι η καταπολέμηση του παράνομου τζόγου, ένα φαινόμενο με πολλές και σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία.
Τι θα γίνει με τα VLTs
Μία από τις πλέον βασικές παρεμβάσεις αφορά τη μείωση του συνολικού αριθμού των VLTs από 35.000 σε 25.000, παράλληλα με την αύξηση του μέγιστου αριθμού VLTs που μπορεί να εγκατασταθεί σε αποκλειστικά καταστήματα και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των παιγνιομηχανών που μπορούν να εγκατασταθούν στα καταστήματα Play και πρακτορεία ΟΠΑΠ (50 και 15 κατά μέγιστο, αντιστοίχως). Έτσι, επιδιώκεται η λειτουργία μας μικρότερης και καλύτερα ελεγχόμενης αγοράς, με λιγότερα καταστήματα που θα «φιλοξενούν» παιγνιομηχανήματα, κάτι που επιτρέπει και στην ΕΕΕΠ να εκτελέσει τα εποπτικά καθήκοντα της πιο αποτελεσματικά.
Αυτή η εξέλιξη συμβάλλει τόσο στη συνολική μείωση κατά πολύ του αριθμού των καταστημάτων που πρόκειται να ανοίξουν, όσο και στον περιορισμό του βαθμού συγκέντρωσης τους στις αστικές περιοχές. Κινήσεις με πολλαπλά οφέλη για όλους τους ενδιαφερόμενους και κυρίως για τους πολίτες.
Ο μικρότερος αριθμός VLTs σε συνδυασμό με τη μείωση της χωρικής διασποράς τους έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ευκαιριών πρόσβασης του κοινού σε τυχερά παίγνια και την αποτελεσματικότερη ρύθμιση της διοργάνωσης και διεξαγωγής τους, καθώς και τη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών εποπτείας και ελέγχου για την ΕΕΕΠ. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η ταχύτερη απόκριση των ελεγκτικών μηχανισμών σε φαινόμενα παραβατικότητας και κινδύνους που πιθανώς να εντοπιστούν.
Παράλληλα, ο μικρότερος αριθμός σημείων έχει ως αποτέλεσμα να απλοποιείται ο χωροταξικός σχεδιασμός των καταστημάτων, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι υποχρεωτικές ελάχιστες προδιαγραφές που προβλέπει ο κανονισμός για τα VLTs που είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη. Όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της συχνότητας και αρτιότητας των ελέγχων της ΕΕΕΠ.
Χιλιάδες στέκια παράνομου τζόγου στην Ελλάδα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς τυχερών παιγνίων, τα παράνομα «φρουτάκια» έχουν έσοδα της τάξης των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία. Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις της αρμόδιας αρχής εποπτείας ΕΕΕΠ - Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων - αλλά και εκτιμήσεις της αγοράς, στη χώρα μας λειτουργούν σε περισσότερα πάνω από 2.000 παράνομα στέκια, 65.000 με 100.000 παράνομες παιγνιομηχανές, που πραγματοποιούν ασύλληπτους τζίρους, χωρίς προστασία των παίκτες και κανένα έλεγχο.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΕΠ, από το 2005 έως το 2015, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 18.000 παραβάσεις και κατασχέθηκαν περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συνέπειες του νόμου είναι βαρύτατες τόσο για τους παρόχους (ιδιοκτήτες καταστημάτων, υπαλλήλους κλπ.), όσο και για τους παίκτες, καθώς πραγματοποιούνται συλλήψεις και σχηματίζεται δικογραφία γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Στόχος η τόνωση στα δημόσια έσοδα
Σημαντική παράμετρος είναι, επίσης, ότι οι νέες ρυθμίσεις θωρακίζουν τα δημόσια έσοδα και διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα οφέλη για το ελληνικό κράτος, παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός του συνολικού αριθμού μηχανημάτων.
Τόσο η αιτιολογική έκθεση, όσο και η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών του νομοσχεδίου τονίζουν ότι η μείωση του συνολικού αριθμού των VLTs, από 35.000 σε 25.000, επιφέρει μείωση της αξίας της άδειας που έχει χορηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΠΑΠ. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίστηκε η αύξηση της διάρκειας της παραχώρησης κατά 8 έτη, κάτι που αποτελεί ένα «εύλογο αντιστάθμισμα προς τον κάτοχο της άδειας», όπως αναφέρεται στις δύο εκθέσεις.
Άξιο αναφοράς είναι πως η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών του νομοσχεδίου τονίζει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν επιφέρει κάποια επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Επισημαίνει δε ότι η ρύθμιση αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και η εδραίωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών και παρόχων υπηρεσιών παιγνίων.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι το δημόσιο θα έχει ετήσια έσοδα της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, τονίζοντας ότι με τις αλλαγές που εισάγει το Νομοσχέδιο θα περιοριστεί δραστικά ο παράνομος τζόγος.