«Αν τα μέτρα μπορούν να αποφευχθούν, τότε αυτό θα είναι το καλύτερο»
Τρία 24ωρα πριν την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα για την εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν από χθες φύλλο και φτερό τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2018.
Στο μικροσκόπιο τους βρίσκεται ο στόχος για το πλεόνασμα του 2018, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το 3,5% του ΑΕΠ καλύπτεται ή όχι την επόμενη χρονιά.
Με τον προϋπολογισμό στο εννεάμηνο να κινείται στην κόψη του ξυραφιού, από τη στιγμή που υπάρχουν αλλού υπεραποδόσεις και αλλού υποαποδόσεις, χρειάζεται «καλή ανάλυση για να διαπιστωθεί τι πρέπει να γίνει», υποστηρίζουν πηγές με εικόνα των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο.
Σ' αυτό το πλαίσιο πάνω στη ζυγαριά των δανειστών θα μπουν από τη μία πλευρά τα καλύτερα κατά 1,3 δισ. ευρώ αποτελέσματα από τον ΕΦΚΑ και από την άλλη οι μειωμένες κατά 487 εκατ. ευρώ εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, συν την υστέρηση των εσόδων των 145 εκατ. ευρώ από διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης, νομικά πρόσωπα και ΔΕΚΟ.
Θα ακολουθήσουν οι γνωστές προβολές από τα μεικτά κλιμάκια των δανειστών, από τις οποίες θα προκύψει το τελικό πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2017, και οι εκτιμήσεις για το 2018. Το θέμα είναι αν στις νέες μετρήσεις για το πλεόνασμα Ε.Ε. και ΔΝΤ συμπέσουν στις εκτιμήσεις τους ή θα παραμείνει η μεταξύ τους διαφορά.
Οι Βρυξέλλες, πάντως, εκτιμούν ότι αν η Αθήνα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο θα είναι στη σωστή τροχιά για να πετύχει τον στόχο του 3,5% για το 2018, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Στη βάση αυτή δεν συζητούν νέα μέτρα με τις ελληνικές αρχές, αλλά εξετάζουν την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού με Ευρωπαίο αξιωματούχο να δηλώνει ότι «αν τα μέτρα μπορούν να αποφευχθούν, τότε αυτό θα είναι το καλύτερο».
Το ΔΝΤ, από την άλλη, δεν επιθυμεί άλλα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, εκτιμώντας ότι ο στόχος που το ίδιο έχει θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος. Αρκεί να επιτευχθεί, ώστε να βγει η δική του «εξίσωση» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.