Δε συγκινεί τα στελέχη των τραπεζών του City η προοπτική της μετακόμισης στην υπερβολικά ήσυχη πόλη της Γερμανίας
Η Φρανκφούρτη είναι, όπως όλα δείχνουν, η πόλη που θα επωφεληθεί περισσότερο από το κύμα φυγής των τραπεζών από το Λονδίνο λόγω Brexit, καθώς τουλάχιστον εννέα τράπεζες έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα μεταφέρουν στη χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Γερμανίας τα γραφεία τους, προκειμένου να έχουν την έδρα τους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν η Βρετανία θα αποχωρήσει από αυτήν. Όμως δε συμφωνούν όλοι με αυτήν την εξέλιξη.
Από τη μία, οι κάτοικοι της ήσυχης Φρανκφούρτης φοβούνται ότι η έλευση των τραπεζών στην πόλη τους θα αλλάξει τον τρόπο ζωής τους και θα επηρεάσει αρνητικά τους ανθρώπους των μεσαίων εισοδημάτων, που θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν σπίτια σε κανονικές τιμές, καθώς ο πλούτος που θα εισρεύσει στη Φρανκφούρτη θα οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές.
Από την άλλη, όμως, και οι ίδιοι οι τραπεζίτες εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η Φρανκφούρτη είναι η κατάλληλη πόλη για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους. Από το γεμάτο ζωή, πολυπολιτισμικό Λονδίνο των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων στην ήρεμη μέχρι... υπνηλίας Φρανκφούρτη, η απόσταση είναι τεράστια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, αν και δημοσίως κανείς δε λέει κάτι κακό για τη Φρανκφούρτη, σε ιδιωτικές συζητήσεις οι τραπεζικοί τη χαρακτηρίζουν «Χασμφούρτη» (Yawnfurt), επειδή τη θεωρούν βαρετή, και προσπαθούν να αποφύγουν τη μετακόμισή τους εκεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φρανκφούρτη έχει περίπου 20 θέατρα, δέκα φορές λιγότερα από το Λονδίνο, ενώ διαθέτει μόλις 11 εστιατόρια με αστέρι Michelin, έναντι 72 του Λονδίνου. Επίσης, σε αντίθεση με το Λονδίνο, τις Κυριακές η γερμανική νομοθεσία ορίζει ότι τα καταστήματα πρέπει να παραμένουν κλειστά, μετατρέποντας τις πιο εμπορικές περιοχές της πόλης σε «φαντάσματα».
Όμως η Φρανκφούρτη έχει και τα καλά της. Συγκριτικά με το Λονδίνο, το μέσο κόστος στέγασης κινείται στο 55% του μέσου καθαρού μισθού, ενώ το ποσοστό αυτό στο Λονδίνο φτάνει το 135%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Επίσης, παρά τη φήμη της ως μία αυστηρή, αδιάφορη, γκρίζα πόλη, η Φρανκφούρτη διαθέτει πλέον ένα παραποτάμιο πάρκο μήκους 5 χιλιομέτρων με μουσεία, χώρους για τρέξιμο και ποδήλατο, καφετέριες και εστιατόρια.
Ναι, τα πράγματα έχουν αλλάξει στην πόλη τα τελευταία χρόνια, όπως διηγείται στο Bloomberg ο Στέφανο Ναρντέλι, οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ήρθε στη Φρανκφούρτη για πρώτη φορά το 1999, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της η ΕΚΤ: «Όταν μετακόμισα στη Φρανκφούρτη υπήρχε μόνο ένα μέρος σε ολόκληρη την πόλη όπου μπορούσες να πιεις έναν αξιοπρεπή εσπρέσο», σημειώνει, ενώ θυμάται πως ήταν αδύνατο να κάνεις τα ψώνια σου μετά τις 6 το απόγευμα – πλέον υπάρχουν σούπερ μάρκετ που παραμένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα...