Η γνωστή πρόταση της Κομισιόν δίνει βάση για ανησυχητικές ερμηνείες και προβολές στο μέλλον
Ως προάγγελο ανατροπής για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ερμηνεύει την γνωστή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημιουργία ενός ατομικού συνταξιοδοτικού - αποταμιευτικού προϊόντος, δημοσίευμα της Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το προκαταρκτικό κείμενο του συγκεκριμένου Κανονισμού δεν αποτελεί ένα απλό κείμενο αρχών ή γενικών κατευθύνσεων αλλά ένα νομικό πακέτο 93 σελίδων, που απειλεί τις χαμηλές εισοδηματικές ομάδες - και ειδικά τη γενιά των 500 ευρώ στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν έχουν το παραμικρό περίσσευμα για να επενδύσουν σε ιδιωτικές συντάξεις και θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν εντέλει με τις δημόσιες συντάξεις πείνας. Και μόνο που οι Βρυξέλλες ανοίγουν σε ανύποπτο χρόνο ένα τέτοιο ζήτημα, «αναμφίβολα» κατά την εφημερίδα σημαίνει ότι οι περικοπές των συντάξεων θα συνεχιστούν.
Σύμφωνα με το συντάκτη, αν σκαλίσει κανείς τα άρθρα και τις ειδικές προβλέψεις, θα αντιληφθεί ότι μεθοδικά ξηλώνεται το σύστημα των δημόσιων συντάξεων και προάγεται από ρυθμισμένες ιδιωτικές συντάξεις με ενιαίο πλαίσιο κανόνων, για το πώς μπαίνει κανείς σε αυτά τα προγράμματα και για το πώς μπαίνει.
Το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν ή αλλιώς PEPP (Pan-European Private Pension Product), είναι ένα ατομικό συνταξιοδοτικό - αποταμιευτικό προϊόν. Δηλαδή, μπορεί να παρέχει στη λήξη του ένα εφάπαξ ποσό ή σύνταξη στον ασφαλισμένο, ακολουθώντας μια τυποποίηση με κοινά χαρακτηριστικά σε όποιο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εάν πωλείται.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημιουργία του συγκεκριμένου προϊόντος, σύμφωνα με τους εμπνευστές του έρχεται να καλύψει τις ανάγκες μιας νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στον εργασιακό χώρο, καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφονται έντονες μετακινήσεις των πολιτών σε διάφορες χώρες της Ε.Ε., με τη νέα γενιά να εφαρμόζει την τακτική αυτή πολύ συχνότερα. Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτήν την πραγματικότητα ήταν να «διασφαλίσει» τη «φορητότητα» του προϊόντος. Θα μπορεί δηλαδή κάποιος που έχει εργαστεί 5 χρόνια στην Ελλάδα και έχει επιλέξει το PEPP, να μεταφέρει το λογαριασμό του σε όποια χώρα της Ευρώπης επιλέξει να μετακινηθεί, είτε στον ίδιο πάροχο που το είχε αγοράσει, είτε σε άλλη εταιρεία.
Είναι ένα προϊόν που επειδή συγκεντρώνει χρήματα για μελλοντική σύνταξη, δεν θα επιτρέπει τις πρόωρες εξαγορές. Το PEPP θα μπορούν να το προσφέρουν όχι μόνο ασφαλιστικές εταιρείες που είναι ο κύριος πάροχος συνταξιοδοτικών προγραμμάτων αλλά και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, επιχειρήσεις επενδύσεων, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, τράπεζες, κτλ.
Σύμφωνα τουλάχιστον με το υπάρχον κείμενο προβλέπεται τα προϊόντα PEPP να αδειοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Συντάξεων – EIOPA, την ευρωπαϊκή αρχή δηλαδή που εποπτεύει τις ασφαλίσεις. Είναι ένα ιδιότυπο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που εντάσσεται στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης - ο τρίτος πυλώνας, είναι τα προγράμματα που αγοράζεις εθελοντικά.