Τα «ύποπτα» funds στοίχισαν στο ίδρυμα περίπου 17 εκατ. ευρώ
Νομικές διαδικασίες κατά παντός υπευθύνου για τις απώλειες εκατομμυρίων ευρώ που υπέστη από επενδύσεις στη Μάλτα κινεί η Τράπεζα του Βατικανού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι διαδικασίες κινούνται σε βάρος «διάφορων τρίτων που θεωρούνται υπεύθυνοι για πρόκληση σημαντικών ζημιών που συνδέονται με συγκεκριμένες επενδυτικές συναλλαγές στις οποίες συμμετείχε» η τράπεζα.
Στην ανακοίνωση δε δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες ή ονόματα, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι τα χρήματα που έχουν χαθεί από την υπόθεση αυτή είναι περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος που επικαλείται το Reuters, η Τράπεζα του Βατικανού επένδυσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε funds της Μάλτας και άλλων κρατών όταν έμεινε «ακέφαλη» μετά την απομάκρυνση του επικεφαλής της Έτορε Γκότι Τεντέσκι, από τον Μάιο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013, όταν το πόστο αυτό ανέλαβε ο Γερμανός Ερνστ φον Φρέιμπεργκ.
Στο πλαίσιο μίας επιχείρησης κάθαρσης, υπό τις οδηγίες του πάπα Φραγκίσκου, ο νέος πρόεδρος της τράπεζας έπαυσε τη συμμετοχή της σε διάφορα funds, τα οποία ο ίδιος έκρινε ως «ύποπτα». Κάποια από τα χρήματα που επενδύθηκαν ανακτήθηκαν από την τράπεζα, όμως πολλά χάθηκαν και η τράπεζα αναγκάστηκε να υποστεί ζημίες.
Μετά την εκλογή του πάπα Φραγκίσκου, η Τράπεζα του Βατικανού έχει κλείσει χιλιάδες λογαριασμούς, στο πλαίσιο μίας μεγάλης επιχείρησης κάθαρσης, καθώς τις προηγούμενες δεκαετίες είχε βρεθεί στο επίκεντρο πολλών οικονομικών σκανδάλων. Όπως έχουν καταδείξει έρευνες, η τράπεζα, της οποίας σκοπός υποτίθεται ότι είναι να εξυπηρετεί υπαλλήλους του Βατικανού, αξιωματούχους της καθολικής εκκλησίας και τάγματα ιερέων και μοναχών, έχει χρησιμοποιηθεί από τρίτους είτε για ξέπλυμα χρήματος, είτε για φοροδιαφυγή.