Νέοι φόροι πολυτελείας από τον… «πρόεδρο των πλουσίων» Μακρόν

Νέοι φόροι πολυτελείας από τον… «πρόεδρο των πλουσίων» Μακρόν

Αλλαγή πλεύσης μετά την κατακραυγή για την κατάργηση του φόρου πλούτου

Βουλευτές από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν θα προτείνουν μία τροποποίηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2018, ώστε να φορολογούνται τα πολυτελή γιοτ, τα ακριβά αυτοκίνητα και τα πολύτιμα μέταλλα, μετά την κριτική που δέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος για την απόφασή του να καταργήσει τον «φόρο πλούτου», σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του κόμματος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μακρόν υλοποίησε την υπόσχεσή του να καταργήσει τον φόρο πλούτου, ένα νομοθέτημα-σύμβολο της κοινωνικής δικαιοσύνης για την Αριστερά, το οποίο όμως είχε κατηγορηθεί από πολλούς ότι ωθούσε χιλιάδες εκατομμυριούχους μακριά από τη Γαλλία. Οι αριστεριστές πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν σχολίασαν πως με την κίνηση αυτή ο Γάλλος πρόεδρος απέδειξε ότι είναι ένας «πρόεδρος των πλουσίων», όπως σημειώνει το Reuters.

Ο φόρος πλούτου επιβαλλόταν σε φορολογούμενους με περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,3 εκατ. ευρώ, όμως ο Μακρόν προωθεί την αντικατάστασή του από έναν φόρο στην ακίνητη περιουσία, ο οποίος δεν περιλαμβάνει γιοτ, χρυσαφικά και πολυτελή αυτοκίνητα.

«Η ιδέα της μεταρρύθμισης του φόρου πλούτου ήταν ότι δεν θα πρέπει να ‘φρενάρουμε’ αυτούς που συνεισφέρουν στην οικονομική παραγωγή, ότι καταργούμε φόρους που αποτρέπουν τους επενδυτές», ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Μακρόν, Ρισάρ Φεράν, στο Ouest France. «Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι συμβατή με αυτό, αλλά αγαθά όπως τα γιοτ, τα πολυτελή αυτοκίνητα ή τα πολύτιμα μέταλλα δε συνεισφέρουν επίσης στην παραγωγική οικονομία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι έχει τη στήριξη της κυβέρνησης για την προώθηση της τροπολογίας.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συζητηθεί στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου αυτήν την εβδομάδα.