Ανατροπή στην ισορροπία δυνάμεων επιδιώκει η Γαλλία - Γιατί το Eurogroup κινδυνεύει να γίνει... κομπάρσος
Σε μία από τις πλέον κρίσιμες φάσεις της ιστορίας της, εν μέσω της ιστορικής προσέγγισης Γερμανίας-Γαλλίας για την περαιτέρω εμβάθυνση της, η Ευρωζώνη θα στερείται σύντομα των υπηρεσιών δύο εκ των κύριων πρωταγωνιστών των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί μετά από οκτώ χρόνια από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για να αναλάβει το πόστο του προέδρου της γερμανικής Βουλής, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την εκλογική αποτυχία του κόμματός του στην Ολλανδία, το αργότερα έως τον Ιανουάριο θα έχει απομακρυνθεί από τη θέση του.
Στο αυριανό Eurogroup του Λουξεμβούργου, οι υπουργοί Οικονομικών θα πουν «αντίο» στον Σόιμπλε, που πιθανότατα θα είναι η τελευταία του παρουσία σε συνεδρίαση της Ευρωομάδας, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες το Eurogroup αναμένεται να έχει νέο πρόεδρο. Και το κενό που αφήνουν πίσω τους οι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ είναι σημαντικό.
«Ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ ήταν επιβλητικές προσωπικότητες. Είναι ασαφές αν ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο νέος πρόεδρος [του Eurogroup] ή ο [Γάλλος ΥΠΟΙΚ] Μπρινό Λεμέρ θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό», δήλωσε στο Bloomberg ο Mujtaba Rahman, ανώτατο στέλεχος της Eurasia Group.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η αποχώρηση των Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ συμπίπτει με τη μεταστροφή του Eurogroup από το πώς θα διαχειριστεί κρίσεις, στο πώς θα τις αποτρέψει, με τις συζητήσεις πλέον να επικεντρώνονται στο πώς θα θωρακιστεί η Ευρωζώνη από ενδεχόμενους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους στο μέλλον.
Στο επίκεντρο πολλών συνεδριάσεων του Eurogroup τα τελευταία χρόνια βρέθηκε η Ελλάδα, η οποία όμως πλέον, όπως είπε ο ίδιος ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του χθες, είναι τώρα στο σωστό δρόμο. Και σε αυτήν την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια κανείς δε διαδραμάτισε σημαντικότερο ρόλο από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον «αρχιτέκτονα της λιτότητας» με την τεράστια επιρροή στους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Ο Σόιμπλε είχε πολύ ισχυρή προσωπικότητα», δήλωσε στο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Είχε δύναμη, μεγάλη επιμονή και ισχυρές απόψεις», πρόσθεσε, εξηγώντας πως η ισχυρή οικονομική κατάσταση της Γερμανίας έδινε στον Σόιμπλε έναν κυρίαρχο ρόλο.
Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, όποιος κι αν είναι ο αντικαταστάτης του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θεωρούν πως η οικονομική πολιτική θα αλλάξει, καθώς και ο αντι-Σόιμπλε θα έχει περίπου τις ίδιες θέσεις. Δεν θα έχει όμως αυτήν την ισχυρή επιρροή του Σόιμπλε, ειδικά τώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την εκλογική του νίκη στη Γαλλία, διεκδικεί έναν πιο ενεργό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα για τη χώρα του όσον αφορά στην οικονομία, και είναι φανερό ότι επιθυμεί μία νέα ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.
Όμως και ο αντικαταστάτης του Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έχει δύσκολο έργο, καθώς ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απέκτησε τη φήμη του καλού διαμεσολαβητή, που μπορούσε να συζητά και με τις δύο πλευρές και να πετυχαίνει συμβιβασμούς.
Από την άλλη, βέβαια, την ώρα που η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει σταθερά και οι χώρες που πέρασαν δύσκολες ώρες λόγω κρίσης επιστρέφουν στην κανονικότητα, είναι πιθανό το Eurogroup να βρεθεί σε ρόλο... κομπάρσου, μετά και την αποχώρηση του εμβληματικού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Καθώς η κρίση έχει υποχωρήσει, οι συναντήσεις που άλλοτε κρατούσαν μέχρι τα ξημερώματα τώρα ήδη τελειώνουν πριν το βραδινό, και δεν έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση εδώ και πάνω από ένα χρόνο», σημειώνει το Bloomberg.