Αίσιο τέλος μετά από 1,5 χρόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Νέους κανόνες προστασίας έναντι των φτηνών κινεζικών εισαγωγών προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από ενάμιση χρόνο διαφωνιών αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με το Πεκίνο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι νέοι κοινοτικοί κανόνες θα αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο όλες τις χώρες που ανήκουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (μεταξύ αυτών εδώ και 15 χρόνια και η Κίνα), όμως θα επιτρέπουν εξαιρέσεις σε περιπτώσεις όπου παρατηρούνται στρεβλώσεις της αγοράς, π.χ. υπερβολική κρατική παρεμβατικότητα, όπως συμβαίνει στην Κίνα.
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις αρχές του 2016 και υπήρξαν πολλές διαφορετικές απόψεις, όμως σήμερα όλες οι πλευρές ξεπέρασαν τις διαφωνίες τους, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters.
Μέχρι σήμερα η Κίνα αντιμετωπίζεται ως μία περίπτωση «μη αγοράς», που σημαίνει ότι ευρωπαϊκές αρχές κρίνουν πως οι εξαγωγές της είναι τεχνηέντως φθηνές αν οι τιμές τους είναι χαμηλότερες σε σχέση με μία τρίτη χώρα, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε επίσημα πέρυσι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις εμπορικές πρακτικές της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Η Κομισιόν θεωρεί πως οι κανόνες για την Κίνα πρέπει να αλλάξουν και έχει προτείνει για όλα τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου η έννοια του ντάμπινγκ (dumping) να σημαίνει την πώληση και εξαγωγή προϊόντων σε τιμές χαμηλότερες από την εγχώρια αγορά. Ωστόσο, αν οι τιμές αυτές υπόκεινται σε «σημαντικές στρεβλώσεις της αγοράς», οι αρχές μπορούν αντ’ αυτού να ορίσουν μία δίκαια τιμή, κάνοντας χρήση των διεθνών τιμών-δεικτών. Οι στρεβλώσεις αυτές μπορεί να συνίστανται σε κρατική παρεμβατικότητα, φθηνή χρηματοδότηση ή διακρίσεις υπέρ των εγχώριων παραγωγών.
Οι επικριτές του σχεδίου αυτού υποστηρίζουν πως οι νέοι κανόνες μεταφέρουν το βάρος της απόδειξης από τους Κινέζους παραγωγούς στους Ευρωπαίους, καθιστώντας πιο δύσκολη την επιβολή μέτρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τονίσει πως αν φαίνονται να υπάρχουν στρεβλώσεις σε μία συγκεκριμένη χώρα, τότε το βάρος της απόδειξης θα πρέπει να πέφτει στους εξαγωγείς, προκειμένου να αποδείξουν ότι οι τιμές τους είναι σύμφωνες με την αγορά.