Ποιο θα είναι το πρόσωπο κλειδί στο Eurogroup μετά την αποχώρηση Σόιμπλε

Ποιο θα είναι το πρόσωπο κλειδί στο Eurogroup μετά την αποχώρηση Σόιμπλε

Σημαντικές αλλαγές προσώπων τους επόμενους μήνες, πολλοί υπουργοί αφήνουν τις θέσεις τους

Όλα τριγύρω αλλάζουνε στο Eurogroup αλλά ένα πράγμα θα παραμείνει – μάλλον- σταθερό: η εμμονή στην πολιτική της λιτότητας. Δεν είναι μόνον ο πιο σκληρός υπέρμαχος της λιτότητας και των περικοπών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αφήνει τη θέση του στο συμβούλιο της Ευρωζώνης. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών θα αποχωρήσουν από τις «καρέκλες» τους επόμενους μήνες, μέσα στο 2017 και το 2018.

«Η γραμμή λιτότητας θα συνεχιστεί από εκείνους που μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την προώθησαν» είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην ερώτηση αν η αποχώρηση του «σκληρού» του Eurogroup μπορεί να σημάνει και χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Τη θέση του Σόιμπλε θα πάρει – όπως όλα δείχνουν- κάποιος διάδοχός του (στο Οικονομικών της Γερμανίας) που θα προέρχεται από τους Γερμανούς Φιλελεύθερους του FDP, που πρεσβεύουν μια πολιτική λιτότητας, πιο ασφυκτική ακόμη και από αυτή του Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, στην περίπτωση που οι Φιλελεύθεροι αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών, οι επενδυτές θα ζητήσουν υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι σε μια τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού Τζαμάικα καταφέρουν να επιβάλουν τον πυρήνα εξαγγελιών από το εκλογικό τους πρόγραμμα: μεταξύ άλλων τη δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, αλλά όχι από την ΕΕ, νομοθετικό εργαλείο για τη χρεοκοπία μιας χώρας και την αποτροπή της κοινοτικοποίησης των χρεών.

Ακόμη ένας που φαίνεται πως θα αποχωρήσει προσεχώς είναι το «πρόσωπο» του Eurogroup και γνωστός στην Ελλάδα, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, το κόμμα του οποίου δεν ανήκει στη νέα υπό σύσταση ολλανδική κυβέρνηση.

Και ο Ισπανός Λούις ντε Γκίντος κοιτά προς την έξοδο αφού φαίνεται να αναλαμβάνει άλλο πόστο, στην ΕΚΤ. Ενώ αμφίβολη είναι και η παραμονή του Ιταλού Πιερ Κάρλο Πάντοαν, αφού η Ιταλία κάνει εκλογές στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Πρόσωπο κλειδί για την μελλοντική στάση του Eurogroup αναδεικνύεται ο υπουργός Οικονομικών του Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπρούνο Λεμέρ. Ορισμένα δημοσιεύματα, μάλιστα, τον δείχνουν και ως διάδοχο του Ντάϊσελμπλουμ. Ως επικεφαλής του Eurogroup και με αφετηρία τη γερμανογαλλική πρωτοβουλία για το μέλλον της ΕΕ θα μπορούσε να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην εμμονική προσήλωση του ευρωπαϊκού βορρά στην σκληρή πολιτική λιτότητας και τους οπαδούς μιας χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής του νότου.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters, DPA