Ο Γερμανός ομόλογός του ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, όμως τώρα δεν έχει αυτή την άποψη, υποστηρίζει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ
Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα γίνουν μαζί με αυτά των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως είναι προγραμματισμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο 2018, όμως για τις ελληνικές τράπεζες θα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, διευκρίνισε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ δεν επιμένει πια σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους. Ανέφερε ακόμα ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
Εμφανίστηκε εξάλλου αισιόδοξος ότι σε 1-2 χρόνια θα υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερες ξένες επενδύσεις από όσες θα μπορούν να απορροφηθούν, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχουν «φίλτρα».
Όσον αφορά στην επικείμενη αποχώρηση του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε πως το όραμα του κ. Σόιμπλε για την Ευρώπη δεν «περπατάει», αν και επεσήμανε πως «ο κ. Σόιμπλε ήταν ευρωπαϊστής, όχι όπως εγώ», ενώ παραδέχθηκε πως κάποτε ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, όμως τώρα δεν έχει αυτή την άποψη. Απέφυγε εξάλλου να εκφέρει γνώμη για τον επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, που προαλείφεται για αντικαταστάτης του Σόιμπλε, λέγοντας ότι δεν έχει άποψη γι’ αυτόν.
Αναφερόμενος στο όραμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη, παρατήρησε ότι οι αλλαγές που θέλει να φέρει ο κ. Μακρόν είναι σε διαφορετικό κλίμα από αυτές της Άνγκελα Μέρκελ.
Σε ερώτηση για υπερφορολόγηση των πολιτών και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι και ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως έχουν επιβληθεί περισσότεροι φόροι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού («έχουμε πολύ σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας που υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά), ωστόσο είπε ότι «δεν πρέπει να σπείρουμε απογοήτευση». Ανέφερε πως στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις έως το 2022, ενώ η μείωση του αφορολόγητου αντισταθμίζεται από φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως στον ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει εφέτος υπεραπόδοση σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα διανεμηθεί εκ νέου μέρισμα από αυτή.
ΔΝΤ: Αναμένουμε ότι το ζήτημα των stress tests θα επιλυθεί σύντομα
«Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για το θέμα των stress test των ελληνικών τραπεζών.