Η «πεντάδα» που καλούνται να αντιμετωπίσουν
Σε σειρά φορολογικών υποχρεώσεων καλούνται να ανταποκριθούν μέχρι την Παρασκευή οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Συνολικά 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν σε φορολογικές υποχρεώσεις εκατομμύρια υπόχρεοι, με διορία την 29η Σεπτεμβρίου.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν έως και 5 διαφορετικούς φόρους για εισόδημα και ακίνητα.
Αναλυτικά, μέχρι την Παρασκευή πρέπει να πληρωθεί:
1. Η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ
Την Παρασκευή θα πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία 637 εκατ. ευρώ, από 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 50.000 νομικά πρόσωπα, από την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2017.
Συνολικά, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πάνω από 3,1 δισ. ευρώ για τον φετινό ΕΝΦΙΑ έως και σε 5 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία την 31η Ιανουαρίου 2018.
2. Β' δόση φόρου εισοδήματος
Η συνολική φορολογική υποχρέωση για την β' δόση του φόρου εισοδήματος αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το φόρο που προκύπτει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ακολουθεί άλλη μία δόση, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Νοεμβρίου 2017.
3. Γ' δόση φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα
Την τρίτη δόση του φόρου για τη χρήση του έτους 2016, θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 250.000 επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα. Η γ' δόση αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία 500 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες 3 μηνιαίες δόσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.
4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος
Για το φορολογικό έτος 2016 και μετά, τα εισοδήματα οποία υπερβαίνουν ετησίως τα 12.000 ευρώ, θα επιβαρύνονται με νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στην οποία θα ισχύουν συντελεστές κλιμακούμενοι από 2,2% έως και 10% και θα επιβληθούν με τον φόρο που προκύπτει με τις φορολογικές δηλώσεις 2017.
Όσοι έχουν μπλοκάκι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και εργαζόμενοι) υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:
- 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
- 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
- 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
- 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.
5. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2016
Ο φετινός στόχος του προϋπολογισμού είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Εφόσον δεν επιτευχθεί, τότε ενεργοποιείται ο (δημοσιονομικός) κόφτης. Η εμπρόθεσμη αποπληρωμή των φόρων του Σεπτεμβρίου θα κρίνουν την ενεργοποίηση ή μη του κόφτη ή την απόδοση «κοινωνικού μερίσματος» σε ευπαθείς ομάδες, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού.
Πάντως, τα στοιχεία του Αυγούστου, για τα έσοδα, δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα.
Η λύση για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα
Με βάση το ν. 4152/2013, όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος (μια ή περισσότερες δόσεις), μπορούν να κάνουν πάγια ρύθμιση τρεχουσών οφειλών, έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιους τόκους 5%.
Για να γίνει υπαγωγή στη ρύθμιση, θα πρέπει ο φορολογούμενος να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία θα πρέπει να αναφέρει στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.