«Το ΔΝΤ έχει σαφώς πιο απαισιόδοξες προβλέψεις από τις δικές μας»
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους παρά το υψηλό χρέος στο 180% του ΑΕΠ», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Rheinische Post.
Το Eurogroup στη συνεδρίαση του Μαΐου 2016 έλαβε μια σειρά από άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να αποφευχθεί το κούρεμα, υπενθύμισε ο κ. Ντομπρόβσκις. «Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι σε αυτό», πρόσθεσε.
Στην παρατήρηση του γερμανού δημοσιογράφου ότι το ΔΝΤ έχει διατυπώσει άλλη άποψη, γιατί θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο Ντομπρόβσκις επιμένει ότι ένα κούρεμα δεν χρειάζεται, επικαλούμενος τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.
«Το ΔΝΤ έχει σαφώς πιο απαισιόδοξες προβλέψεις από τις δικές μας», υπογραμμίζει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. «Εάν δει κανείς τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 και του 2016, θα διαπιστώσει ότι έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Τώρα το πιο σημαντικό είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 της τάξης του 3,5% για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού χρέους. Εάν η πορεία για τη χώρα είναι ανοδική, εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και προχωρήσουμε στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους».
Οι συνεχείς καθυστερήσεις στο παρελθόν σχετικά με τις αξιολογήσεις έδωσαν την αφορμή στον γερμανό δημοσιογράφο να ρωτήσει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν πιστεύει ότι αυτήν τη φορά, με την τρίτη αξιολόγηση, θα πάνε τα πράγματα καλύτερα με μια κυβέρνηση που υπόσχεται μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις εφαρμόζει. «Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που παίρνει χρόνο» απάντησε ο Ντομπρόβσκις. «Το έχουμε δει και στα τρία προγράμματα προσαρμογής που αφορούν στην Ελλάδα. Αλλά συνολικά με τα τρία αυτά προγράμματα επετεύχθησαν πολλά, σταθερά δημοσιονομικά, μια σύγχρονη διοίκηση και μια πιο ισχυρή οικονομία».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και σε άλλα τρέχοντα θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Για την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και μπορεί να αποφασίζει για την νομισματική πολιτική της. Για το Brexit εμφανίστηκε προβληματισμένος για το ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν προχωρεί με τον επιθυμητό ρυθμό.