Η τρύπα 1,76 δισ. ευρώ στα έσοδα προϊδεάζει για θερμό φθινόπωρο με τους θεσμούς
Το Μαξίμου θέλει να γυρίσει σελίδα. Θέλει μια καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα. Μόνο που το σχέδιο αυτό θολώνει συνεχώς. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέλαβε χθες να μας προσγειώσει και να μας προετοιμάσει για την επόμενη ημέρα. Ο ίδιος μπορεί να μην βρίσκεται το 2018 στο τιμόνι του Eurogroup αλλά χθες ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ακόμη και εξέλθει από τα Μνημόνια θα παραμείνει σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας για κάποια χρόνια.
Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για το πλαίσιο και τις σχέσεις Αθήνας - δανειστών μετά τον Αύγουστο του 2018, ο Ολλανδός αξιωματούχος «φωτογράφισε» ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) που θα ισχύσει - και για την Ελλάδα - τα επόμενα χρόνια. «Η εποχή που οι χώρες της ευρωζώνης είχαν πλήρη αυτονομία, δεν υπάρχει πια», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι αυτό δεν επηρεάζει την αυτονομία κάθε χώρας στη λήψη αποφάσεων.
Μπροστά από τις κάμερες ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε οπαδός του ελληνικού αφηγήματος περί «καθαρής εξόδου» στις αγορές. Πίσω όμως από τις κλειστές πόρτες οι δανειστές εξακολουθούν να μιλούν για βοηθητικούς μηχανισμούς και πιστωτικές γραμμές. Και ότι αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν η Αθήνα επιλέξει την ήπια γραμμή (PCCL) που προβλέπει πιο χαλαρή παρακολούθηση ή την ενισχυμένη (ECCL), όπου σε αυτή την περίπτωση διατηρείται η ανά τρίμηνο παρακολούθηση.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις υποστηρίζουν ότι η «γραμμή» την οποία θέλουν να «φορέσουν» οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα , είναι η ενισχυμένη η οποία θα περιλαμβάνει «σκληρές» μεταρρυθμίσεις όπως και το μνημόνιο αλλά χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση ως αντάλλαγμα. Επί της ουσίας θα είναι ένα μνημόνιο με άλλη όμως ονομασία και χωρίς λεφτά. Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, δηλαδή οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο , θεωρούνται από τους πιστωτές ως μία καλή «μαγιά» μέτρων για τις νέες μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν και αν μη τι άλλο θα βάλουν σε νέα δοκιμασία νοικοκυριά και εργαζόμενους.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό αφορούσε την τελευταία φάση του προγράμματος και ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει πριν από το τέλος του έτους την 3η αξιολόγηση. Η ολοκλήρωσή της θα «ξεκλειδώσει» με την σειρά της τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος που αποτελούν θέσεις του Eurogroup και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αλλάξουν ακόμη και μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.
Πάντως τα στοιχεία με την πορεία του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο μόνο για ένα ήσυχο φθινόπωρο δεν μιας προϊδεάζουν. Η «τρύπα» 1,765 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τα τεχνικά κλιμάκια και είναι η πρώτη σημείωση την οποία κράτησαν στο «μπλοκ» με τις παρατηρήσεις. Η δεύτερη ήταν ότι η μεγαλύτερη «διαρροή» εντοπίζεται στις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που καταγράφουν μείωση 587 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Μάλιστα η υστέρηση στις εισπράξεις από τα φυσικά πρόσωπα όχι μόνο δεν περιορίστηκε αλλά διευρύνθηκε από τα 338 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου στα 469 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.