Μέχρι τότε θα ενεργοποιηθεί το ταμείο Αλληλεγγύης που προβλέπεται για τον κλάδο της αλιείας
Οικονομική στήριξη στους παράκτιους αλιείς θα χορηγηθεί σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Απόστολου, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος για την αλιεία και τη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ύστερα από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τους αλιείς των πληγέντων από την πετρελαιοκηλίδα περιοχών, του Σαρωνικού κόλπου.
Μέχρι τότε θα ενεργοποιηθεί το ταμείο Αλληλεγγύης που προβλέπεται για τον κλάδο της αλιείας.
Υπολογίζεται ότι η διαδικασία χορήγησης της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των παράκτιων αλιέων του Σαρωνικού θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ο κ. Αποστόλου ανέλαβε πρωτοβουλία να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες συναντήσεις των αλιέων με τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για να διευθετηθούν εκκρεμή ζητήματα όπως είναι οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των αλιέων του Σαρωνικού.
Το υπουργείο περιμένει μέσα στον μήνα τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ για την έκταση της θαλάσσιας ρύπανσης, ώστε να στοιχειοθετήσει τον σχετικό φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποζημίωση των αλιέων που πλήττονται από την ρύπανση.
«Στο μεταξύ θα ενεργοποιήσουμε το ταμείο Αλληλεγγύης που προβλέπεται για τον κλάδο της αλιείας και βεβαίως επειδή η απώλεια εισοδήματος στους συγκεκριμένους ανθρώπους δημιουργεί πρόβλημα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν, θα τους βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση των συναρμόδιων υπουργείων» δήλωσε ο Β. Αποστόλου.
Από την πλευρά τους οι ψαράδες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στον Σαρωνικό κόλπο καθώς εδώ και 15 μέρες έχουν δεμένα τα καΐκια τους, ενώ τονίζουν υπάρχει δυσπιστία του καταναλωτικού κοινού. «Έχουμε σταματήσει να ψαρεύουμε διότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε τα ψάρια μας. Δεν πηγαίνουμε για δουλειά. Ο υπουργός σήμερα μας έκανε μια ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκεται η απορρύπανση, πώς θα βαδίσουμε. Μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μας βοηθήσει ώστε να ανακουφιστούμε οικονομικά» δήλωσε ο Τρύφωνας Σόμπολος, γραμματέας του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αλίμου.
Ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Αίγινας, Χρήστος Χιώτης έκανε λόγο για οικονομική καταστροφή των αλιέων καθώς «κανένας δεν θέλει να αγοράσει ψάρια. Εμείς τα τρώμε, αλλά ο κόσμος έχει έλλειψη εμπιστοσύνης».
Στη συνάντηση, που έγινε στις 10 το πρωί, συμμετείχαν εκπρόσωποι των αλιευτικών συλλόγων από τη Σαλαμίνα, την Αίγινα, τον Πόρο, το Κερατσίνι έως και τη Γλυφάδα.