Σενάριο για επιβολή πλαφόν στο άθροισμα φόρων και εισφορών
Λύσεις για να κλείσει η τρύπα που άνοιξαν στα φορολογικά έσοδα το εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων και εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αναζητά η κυβέρνηση. Στόχος η ζημιά να μην επεκταθεί και το 2018, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο έτος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ
Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε χθες ότι «έχουμε δημιουργήσει κίνητρο σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα» κάνοντας λόγο για αναζήτηση έξυπνων λύσεων, όχι απαραίτητα με μείωση φόρων και εισφορών, προκειμένου να αντιστραφεί το φαινόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση αναζητείται στην αθροιστική επιβάρυνση συγκεκριμένων εισοδηματικών κλιμακίων ελευθέρων επαγγελματιών όπου σήμερα φόροι και εισφορές μπορεί να απαιτούν ακόμα και το 60% των κερδών, δημιουργώντας αντανακλαστικά απόκρυψης εισοδημάτων.
Μια από τις λύσεις η οποία έχει πέσει στο τραπέζι, αφορά στην καθιέρωση πλαφόν στο άθροισμα φόρων και εισφορών, ένας «κόφτης» επιβαρύνσεων προκειμένου να αποκαλυφθούν μεγαλύτερα εισοδήματα. Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Είναι βέβαιο όμως πως το θέμα θα απασχολήσει τις συζητήσεις με τους δανειστές καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση στο μέτωπο φόρων ή εισφορών θα πρέπει να γίνει με τη δική τους σύμφωνη γνώμη.
Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων έδειξε μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 20% ή περίπου 900 εκατ. ευρώ ανάμεσα στο 2015 και το 2016.
Υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες χάραξαν από νωρίς τις γραμμές άμυνας τους για να γλιτώσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις. Άλλοι έκλεισαν το «μπλοκάκι» τους, άλλοι μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονική χώρα ή ίδρυσαν Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) ενώ πολλοί «προσάρμοσαν» τα εισοδήματά τους σε χαμηλότερα επίπεδα με τη γνωστή μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων ή της πλασματικής διόγκωσης των επαγγελματικών δαπανών τους.
Και τώρα, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει λύσεις για να διορθώσει τη ζημιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών διαγράφουν τροχιά διαρκούς συρρίκνωσης τα τελευταία χρόνια. Από 9,912 δισ. ευρώ που ήταν το 2011 περιορίστηκαν σε 4,670 δις ευρώ το 2015 και πέρυσι προσγειώθηκαν στα 3,8 δις ευρώ.