Υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητά ο πρόεδρος της Κομισιόν
Το σχέδιο του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα εφαρμόσει στα δυο χρόνια θητείας που του απομένουν, παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Αν και οι εξαγγελίες Γιούνκερ δεν επικεντρώθηκαν στην Ελλάδα, οι προτάσεις είναι διαμορφωμένες από την «εμπειρία της ελληνικής κρίσης» και κάποιες επηρεάζουν άμεσα το μέλλον της χώρας μας, όπως η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων αλλά και η δημιουργία θέσης υπερυπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αναλυτικά τα σημεία του νέου προγράμματος Γιούνκερ είναι:
Υπερυπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης
Ο Γιούνκερ εκφράσθηκε υπέρ ενός Ευρωπαίου υπερυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας, Πρόκειται για μια παλιά ιδέα που επαναδιατυπώθηκε πρόσφατα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Εξέφρασε την επιθυμία «ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία και τα Οικονομικά να γίνει ο υπουργός αυτός» και να είναι επίσης «ο πρόεδρος του Eurogroup (στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης)». «Δεν βλέπω με συμπάθεια την ιδέα ενός κοινοβουλίου ειδικά για την Ευρωζώνη», διευκρίνισε αντίθετα.
Η ιδέα για τη θέσπιση ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης επανήλθε πολλές φορές στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Διεθνές εμπόριο
«Από πέρυσι, παρατηρώ πως οι εταίροι μας σ' ολόκληρο τον κόσμο σπρώχνονται στην πόρτα μας για να συνάψουν μαζί μας εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε ο πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι' αυτό, αλλά πρόσθεσε πως «θα πρέπει να παίρνουμε τόσα όσα δίνουμε».
Ο Γιούνκερ θέλει να αρχίσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τις οποίες επιθυμεί να ολοκληρώσει πριν από το τέλος της θητείας του το 2019.
Μετά τις πολεμικές που περιέβαλαν τις προηγούμενες διαβουλεύσεις, η Επιτροπή θα δημοσιοποιεί στο μέλλον «πλήρη τα σχέδια εντολής διαπραγμάτευσης που θα παρουσιάζει στο Συμβούλιο».
Ξένες επενδύσεις
Το ζήτημα των ξένων επενδύσεων έχει μπει στην κορυφή της οικονομικής ατζέντας της Ελλάδας.
Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε ένα ευρωπαϊκό «πλαίσιο» για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην ΕΕ με στόχο να προστατευθούν στρατηγικοί τομείς, κάτι που απαντά κυρίως στις ανησυχίες για τις κινεζικές εξαγορές στην Ευρώπη.
Μετανάστευση
Ο Γιούνκερ δήλωσε πως «πριν από το τέλος του μήνα» η Επιτροπή θα παρουσιάσει «προτάσεις επικεντρωμένες στις επιστροφές (σ.σ.: τους επαναπατρισμούς παράτυπων μεταναστών), την αλληλεγγύη με την Αφρική και το άνοιγμα νόμιμων οδών μετανάστευσης», κυρίως με τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Αφρική.
«Οφείλουμε επίσης να βελτιώσουμε κατεπειγόντως τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στη Λιβύη», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν. «Θλίβομαι πολύ για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης ή υποδοχής», πρόσθεσε εκτιμώντας πως «η Ευρώπη έχει μια συλλογική ευθύνη» στο θέμα αυτό. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι βασικές χώρες υποδοχής μεταναστών που θέλουν να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Χώρος Σένγκεν
Ο Γιούνκερ, στις φωνές που απαιτούν έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν, έχει απαντήσει ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό, όχι για τη χώρα μας αλλά και όλη την Ευρώπη. «Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων μας, οφείλουμε να αφήσουμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να ενταχθούν αμέσως στον χώρο Σένγκεν» ελεύθερης κυκλοφορίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας ότι και η Κροατία πρέπει να γίνει «πλήρες μέλος μόλις εκπληρώσει όλα τα κριτήρια».
Αποσπασμένοι εργάτες
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας «κοινής αρχής» που να ελέγχει την εφαρμογή «παντού» στην ΕΕ των διατάξεων που πλαισιώνουν την προσφυγή σε αποσπασμένους εργάτες και κατηγορούνται σήμερα ότι ευνοούν το κοινωνικό ντάμπινγκ.
«Είναι παράλογο να υπάρχει μια τραπεζική αρχή που να επιβλέπει ώστε να γίνονται σεβαστές (στην ΕΕ) οι τραπεζικές προδιαγραφές, αλλά να μην υπάρχει κοινή αρχή για την αγορά εργασίας που να εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη στην εσωτερική αγορά. Θα τη δημιουργήσουμε».
Υπερπρόεδρος
Στο θεσμικό επίπεδο, ο Γιούνκερ πρότεινε να συγχωνευθούν στο μέλλον η θέση του και εκείνη του Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τουρκία
«Απευθύνω σήμερα μια έκκληση προς τους αξιωματούχους στην Τουρκία, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να προσβάλλετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεών μας χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», τόνισε ο Γιούνκερ.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο «μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μέσα στο εγγύς μέλλον», όμως δεν τάχθηκε υπέρ μιας διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως ζήτησε πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Κυβερνοασφάλεια και τρομοκρατία
«Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μερικές φορές πιο επικίνδυνες για τη σταθερότητα των δημοκρατιών και των οικονομιών απ' ό,τι τα τουφέκια και τα άρματα μάχης», προειδοποίησε ο Γιούνκερ, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, για να αμυνθούμε καλύτερα εναντίον των επιθέσεων αυτών».
Για να ενισχυθεί ο αντιτρομοκρατικός αγώνας, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία «ενός ευρωπαϊκού πυρήνα πληροφοριών αρμόδιου να φροντίζει ώστε τα δεδομένα σχετικά με τους τρομοκράτες και τους ξένους μαχητές να ανταλλάσσονται αυτομάτως ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία».
Ο Γιούνκερ θέλει εξάλλου η μελλοντική ευρωπαϊκή εισαγγελία, που θα ειδικεύεται στον αγώνα εναντίον των απατών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, να είναι επίσης αρμόδια «να διώκει τους δράστες διασυνοριακών τρομοκρατικών παραβιάσεων».
«Τραγικό» Brexit
Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε πολύ σύντομα στο Brexit, το οποίο χαρακτήρισε «θλιβερό και τραγικό».
«Στις 30 Μαρτίου 2019 θα είμαστε μια Ένωση των 27, προτείνω να προετοιμαστούμε καλά γι' αυτό», δήλωσε και πρότεινε επίσης να οργανωθεί «μια ειδική σύνοδος κορυφής στη Ρουμανία, στις 30 Μαρτίου 2019», για να «ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την οικοδόμηση μιας περισσότερο ενωμένης, περισσότερο ισχυρής και περισσότερο δημοκρατικής Ευρώπης».