«Ασχολούμαστε ακόμη με την Ελλάδα, ως την τελευταία περίπτωση της παλιάς κρίσης», υποστηρίζει ο επικεφαλής του ESM
«Δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τα επίπεδα του ελληνικού χρέους», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, τονίζοντας πως οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
«Δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τα επίπεδα του ελληνικού χρέους. Έχουν χρέος 180% του ΑΕΠ, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά το μισό από αυτό είναι στον ESM, και χρεώνουμε μόνο τα κόστη χρηματοδότησης, περίπου 1%. Επομένως, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους αυτή τη στιγμή, γιατί δίνουμε δάνεια για πάνω από 30 χρόνια», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Κατόπιν αναφέρθηκε στις άλλες μεσογειακές χώρες, σημειώνοντας: «Έχουμε δανείσει χρήματα στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο, και όλες επωφελούνται από τους όρους δανεισμού του ESM. Η Ιταλία ποτέ δεν υπήρξε ‘πελάτισσα’ του ESM, γιατί ποτέ δεν έχασε την πρόσβασή της στις αγορές».
Ειδικά για την Ιταλία, αναφέρθηκε στην «ασταθή πολιτική κατάσταση», εξηγώντας: «Κοιτάζοντας πίσω, βλέπω ότι κανένας δεν εξελέγη πρωθυπουργός εκεί μετά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2008. Ο ένας τεχνοκράτης μετά τον άλλο, ο κ. Μόντι, ο κ. Λέτα, ο κ. Ρέντσι. Ας το παραδεχτούμε: όπως ξέρετε, η προοπτική του να υπάρξει μία αποφασιστική νίκη στις εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν ως τον Μάιο του επόμενου έτους είναι λιγοστές και μακρινές».
Ωστόσο, παρατήρησε πως από την αρχή όλοι πίστευαν πως η Ιταλία θα ήταν η πρώτη «πελάτισσα» του ESM, κάτι που δε συνέβη όμως ποτέ, γιατί η χώρα διατήρησε την πρόσβασή της στις αγορές, και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπενθυμίζοντας ότι και οι ανησυχίες που υπήρχαν νωρίτερα φέτος για τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία για νίκες των ευρωσκεπτικιστών δεν επιβεβαιώθηκαν.
Ερωτηθείς αν η ανάκαμψη της Ευρώπης θα συνεχιστεί, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Θεωρώ ότι η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει. Ασχολούμαστε ακόμη με την Ελλάδα, ως την τελευταία περίπτωση της παλιάς κρίσης. Έχουν άλλους 11 μήνες με το τρέχον πρόγραμμα. Βασικά, όμως, η κρίση του ευρώ έχει ξεπερασθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρξει τα επόμενα δέκα χρόνια ξανά πρόβλημα στην Ευρώπη. Οι οικονομίες κινούνται σε κύκλους, δεν πρέπει να το ξεχνάμε… Επομένως, θα υπάρξει και άλλος κύκλος, θα υπάρξει και άλλη πτώση, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος εφησυχασμού, όταν τα πράγματα πάνε καλά και τώρα πάνε καλά».
Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο Ρέγκλινγκ προανήγγειλε ότι ο ESM θα εκδώσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο το πρώτο ομόλογό του σε δολάρια. Πρόσθεσε ότι η έκδοση ομολόγων και σε άλλα νομίσματα, εκτός του ευρώ, έχει ως στόχο να προσελκύσει νέους αγοραστές και να μειώσει το κόστος δανεισμού του. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες που δανείζονται να ανακτήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, επομένως όσο χαμηλότερο επιτόκιο πρέπει να πληρώνουν σε εμάς και να πληρώνουμε εμείς στην αγορά, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.