Κάθε «παραθυράκι» αξιοποίησαν οι φορολογούμενοι
Κάθε «παραθυράκι» νόμου και διατάξεων αξιοποίησαν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να μειώσουν όσο μπορούσαν το φόρο που θα καλούνταν να πληρώσουν.
Μετατροπές επιχειρήσεων από ατομικές σε νομικά πρόσωπα κάθε είδους, «σπάσιμο» εισοδημάτων σε περισσότερα ΑΦΜ, συμφωνίες με τους εργοδότες που δεν φαίνονταν πουθενά στα κιτάπια της εφορίας, μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων είτε σε συγγενικά πρόσωπα είτε από εταιρείες σε φυσικά πρόσωπα, είναι σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, τα τρικ που επιστράτευσαν οι φορολογούμενοι προκειμένου να μη δηλώσουν εισοδήματα και να γλυτώσουν φορολόγηση.
Ειδικότερα, στη φορολόγηση των ακινήτων (βλ. ΕΝΦΙΑ), το «σπάσιμο» της ιδιοκτησίας (κατά κύριο λόγο σε ψιλή κυριότητα και επικαρπία) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους υπόχρεους σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, υπερβαίνοντας το όριο των 200.000 ευρώ.
Το εισόδημα των νοικοκυριών με δηλωθέν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ ήταν το 2017 μειωμένο κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2016.
Το 2% των φορολογουμένων φτάνει πλέον να δηλώνει κάτι παραπάνω από το 15% των συνολικών εισοδημάτων, μια μείωση που κοστίζει 200 εκατ. ευρώ έσοδα στο κράτος, σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Ειδικότερα, στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών συντελεστών, η πάγια τακτική φοροδιαφυγής, δηλαδή η παροχή υπηρεσιών ή η πώληση αγαθών χωρίς παραστατικά (αποδείξεις κλπ) ήταν η συνηθέστερη επιλογή. Μια ακόμη «συνταγή» ήταν το φούσκωμα των δαπανών με παραστατικά που ναι μεν ήταν έγκυρα αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επαγγελματικά έξοδα.