Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία – Όχι από την ΝΔ
Οι εργοδότες θα πρέπει να προδηλώνουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους, δυνατότητα να εκδίδεται διαταγή πληρωμής σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων των εργαζόμενων καθώς και άμεση καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μαύρη εργασία και την ασφάλιση που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή.
Οι διατάξεις αποτελούν πλέον νόμο του κράτους και η αρμόδια υπουργό, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε την άμεση εφαρμογή τους.
Η κ. Αχτσιόγλου επέκρινε την ΝΔ για την αρνητική ψήφο της επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας και την προστασία των εργαζόμενων και τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στον πυρήνα του νομοθετήματος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ψηφίστηκε από την Ολομέλεια. Την αρχή του νομοσχεδίου, ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ), η ΝΔ και η ΧΑ καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών». Κατά την ψηφοφορία, ωστόσο, επί των άρθρων του νομοσχεδίου, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στήριξαν με θετική ψήφο σειρά διατάξεων, που αφορούν στην αντιμετώπιση της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας, όπως και ρυθμίσεις για την επέκταση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.
«Ορισμένοι έχουν δυσκολία να ψηφίσουν μέτρα που ευνοούν τον κόσμο της εργασίας. Απαξιώνετε έναν ολόκληρο κόσμο και τα προβλήματά του γιατί κάθε μια ρύθμιση του νομοσχεδίου απαντά στα προβλήματα των εργαζομένων» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας: «Εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας».
Τα στοιχεία για την ανεργία
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας κατέθεσε στοιχεία - με βάση την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ - σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 21,2% για τον μήνα Ιούνιο. Επισημαίνοντας πάντως πως μεν η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά καταγράφεται πολύ σταθερή μείωσή της στα επίπεδα του 2011, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως αρχίζει η χώρα μας και κερδίζει το χαμένο έδαφος και η οικονομία αποκτά θετική δυναμική.
Τι αλλάζει στην ασφάλιση των εργαζομένων
«Οι σημερινές διατάξεις που εισάγουμε, σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν παλιά προβλήματα που πρέπει να ξαναβλέπουμε και να επιλύουμε» τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων, που ψηφίστηκε σήμερα.
Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα, προσθέτοντας ότι αποσυνδέεται η ασφάλιση από την ιδιότητα, ώστε καθένας να καταβάλει εισφορές, όταν πραγματικά έχει δραστηριότητα.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η εξαγορά των πλασματικών ετών προαιρετικής ασφάλισης που ήταν στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία, πήγε στο μισό ως κόστος για τους αγρότες, από 1.800 ευρώ σχεδόν είναι 900 ευρώ και πάνω σε αυτήν τη βάση των 900 ευρώ οι αγρότες εξαγοράζουν τα πλασματικά έτη, για να έχουν επιτέλους και αυτοί, μαζί με την εθνική σύνταξη, ισονομία και ένα καλύτερο επίπεδο αξιοπρεπών συντάξεων».
Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι, με τις διατάξεις που προωθούνται, χορηγούνται οι συντάξεις στους φυλακισμένους. «Διότι αποτελούσε μεσαιωνική αντίληψη να καταργείς αυτό το δικαίωμα σε κάποιον που ήδη βρίσκεται σε δυσμενή θέση, όντας φυλακισμένος, μία μεσαιωνική αντίληψη που καταργείται και χορηγείται πλέον σύνταξη και στους φυλακισμένους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Καθιερώνουμε το απαράγραπτο στη λήψη της σύνταξης, που με τις διατάξεις τις οποίες εσείς υπηρετούσατε, παραγράφονταν, αν περνούσαν τρία χρόνια από την ημέρα που δημιουργούνταν τα δικαιώματα για τη λήψη αυτών των συντάξεων» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.