Το... μυστικό του λέγεται Αλίς Βάιντελ
Kάποιοι είχαν σπεύσει να διαγράψουν το AfD, το εθνολαϊκό Εναλλακτικό Κόμμα της Γερμανίας, μιας και τα ποσοστά δεν ήταν τόσο καλά όσο τέλος της περασμένης χρονιάς. Όμως η καμπύλη αρχίζει να κινείται και πάλι προς τα πάνω. Πού οφείλεται αυτή η μεταστροφή; Η απάντηση στην ερώτηση αφορά σε ένα όνομα, στην Αλίς Βάιντελ. Είναι μαζί με τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ επικεφαλής του κόμματος. Με ήρεμη φωνή, αθλητικά παπούτσια και μαργαριταρένιο κολιέ η σύμβουλος επιχειρήσεων οργώνει τη χώρα και συμμετέχει σε τοκ σόου.
Ζητά δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και έχει πάντα έτοιμη κάποια απάντηση, καμιά φορά ακόμη και αριθμούς. Έχει ξεπεράσει την αρχική της συστολή απέναντι στη δημοσιότητα και μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και δυσάρεστες ερωτήσεις. Όπως για παράδειγμα γιατί μια ομοφυλόφιλη γυναίκα που ζει με τη σύντροφό της και με παιδιά, προσελκύστηκε από ένα υπερσυντηρητικό κόμμα. Ξέρει να προκαλεί την προσοχή. Μετά από λεκτική διαμάχη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μας και τον Γενικό Γραμματέα του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Αντρέας Σρόιερ, εγκατέλειψε προχθές βράδυ το στούντιο μπροστά από ανοιχτές κάμερες κατηγορώντας την παρουσιάστρια για μεροληψία. Σε δύσκολη θέση ήρθε η Βάιντελ όμως όταν η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής του κόμματος «Η Αριστερά», τη ρώτησε πως είναι δυνατόν εκτός από συντηρητικούς να υπάρχουν επιβεβαιωμένοι «μισοναζιστές» στη λίστα υποψηφίων του AfD. Η Βάιντελ απέφυγε να απαντήσει και για την υψηλή ακαδημαϊκή κατάρτιση πολλών υποψηφίων.
Το ερώτημα είναι εάν αποδειχθούν βαρίδια για το κόμμα ορισμένοι άγνωστοι υποψήφιοι. Αφορμή δόθηκε με την περίπτωση Χόλγκερ Άρπε. Ο βουλευτής του κρατιδίου Μεκλεμβούργο - Πομερανία εγκατέλειψε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα μετά από αποκαλύψεις για συνομιλίες με πορνογραφικές και σεξουαλικές φαντασιώσεις. Ο ρόλος της Βάιντελ στον προεκλογικό αγώνα είναι να επαναπατρίσει συντηρητικούς και φιλελεύθερους ψηφοφόρους. Να καλύψει το χώρο της μέχρι τώρα προέδρου του κόμματος Φράουκε Πέτρι, που ναι μεν παραμένει στο αξίωμα, αλλά δεν είναι τηλεοπτικά τόσο παρούσα. Αλλά συνεχίζει τον προεκλογικό αγώνα κρατώντας ανά χείρας το νεογέννητο παιδί της.
Πλεονέκτημα της Βάιντελ σε σχέση με το κόμμα των Πρασίνων είναι η διαφορά χαρακτήρων με τον επίσης επικεφαλής του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Ενώ ο Τζεμ ΄Εζντεμιρ και η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ, και οι δύο γύρω στα 50 από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος αφήνουν καμιά φορά την εντύπωση καλών κι αγαθών, οι Βάιντελ και Γκάουλαντ, εκτός από τη μεγάλη διαφορά ηλικίας, έχουν διαφορετικό στιλ. Ο Γκάουλαντ εμφανίζεται ως τo «σκληρό καρύδι», που θέλει να «εξουδετερώσει» την εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης τουρκικής καταγωγής Αϊντάν Εζογκούζ, στην Ανατόλια. Γι αυτόν η Γερμανία είναι μια πατρίδα που πρέπει να μείνει μακριά από κάθε ξένη πολιτισμική επιρροή. Φόβο για τη γερμανική ταυτότητα δεν έχει ωστόσο η Βάιντελ.
Στο επάγγελμά της ταξίδεψε πολύ στην Κίνα και της αρέσει ο έλεγχος. Υποστηρίζει ότι κάθε κράτος πρέπει να αποφασίζει μόνο του ποιον να δέχεται και ποιόν όχι. Εκπεφρασμένος στόχος της να καταλάβει το κόμμα της την τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές. Για την ώρα, φαίνεται ότι μπορεί να τα καταφέρει. Τελευταίες δημοσκοπήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων Infratest dimap και Ιnsa δίνουν στο AfD ανάμεσα στο 10% με 11% και κατά συνέπεια την τρίτη θέση μετά την Χριστιανική Ένωση και το SPD. Κατά την ερευνητική ομάδα αναλύσεων και παρατηρήσεων Wahlen στην τρίτη θέση έρχονται οι Φιλελεύθεροι. Χρόνος μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου υπάρχει ακόμη.