Σε επίπεδο καταναλωτή οι γαλακτοβιομηχανίες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους
Αλλαγές στο τοπίο των γαλακτοκομικών προϊόντων πανελλαδικά φέρνει η αύξηση των τιμών του γάλακτος.
Οι παγκόσμιες τιμές γάλακτος – που έχουν αυξηθεί κατά περίπου 28% σε σχέση με πέρυσι, επειδή οι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή τους – έχουν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ο Peder Tuborgh, CEO του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Arla Foods με έδρα τη Δανία, σημειώνει πως τα αποθέματα γάλακτος είναι πολύ χαμηλά.
«Υπάρχει έλλειψη γάλακτος σε όλο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι. Υπάρχει έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο, υπάρχει έλλειψη λίπους, κρέμας και προϊόντων βουτύρου σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην ζήτηση μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Arla, στο Reuters.
Η Arla που είναι ένας συνεταιρισμός ο οποίος ανήκει σε 12.500 αγρότες στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και το Βέλγιο, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι τον Σεπτέμβριο, θα αυξήσει την τιμή που καταβάλλει για το γάλα στους παραγωγούς για τρίτο διαδοχικό μήνα, κατά ένα σεντ του ευρώ ανά λίτρο, ήτοι σε 38,3 σεντς και ενδεχομένως να την αυξήσει ξανά πριν από το τέλος του έτους.
Το τοπίο του γάλακτος στην Ελλάδα
Τη διεθνή τάση ακολουθεί και η ελληνική αγορά. Όπως γράφει ο «Αγροτικός Τύπος» του «Ελεύθερου Τύπου», έχουν μεν αυξηθεί οι τιμές, αλλά όχι τόσο ώστε να καλύψουν την πτώση που είχε σημειωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Οι Έλληνες παραγωγοί λαμβάνουν πλέον 0,40 ευρώ το κιλό έναντι 0,37 - 0,38 ευρώ το κιλό στο τέλος του 2016. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν στην Ελλάδα, Θανάσης Βασιλέκας, κανονικά οι αγελαδοτρόφοι θα έπρεπε να πωλούν 0,47 - 0,48 ευρώ το κιλό. «Αυτό οφείλεται στην αλλαγή που έφερε πέρσι ο Κώδικας Τροφίμων και επιτρέπει την παραγωγή γιαουρτιού από οποιοδήποτε γάλα».
«Είναι απορίας άξιο πώς επιχειρούν να εντάξουν το γιαούρτι στη λίστα με τα ΠΟΠ προϊόντα όταν δεν προστατεύουν την ελληνικότητα του γάλακτος» σημειώνει.
Σε ότι αφορά την ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος αναφέρει πως κάθε χρόνο μειώνεται κατά 5.000 τόνους, φτάνοντας πλέον τους 600.000 τόνους.
Σε επίπεδο καταναλωτή οι γαλακτοβιομηχανίες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις τιμές τους.