Αναζητούνται έσοδα 5,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2018
Να τρέξει ακόμη γρηγορότερα τις αποκρατικοποιήσεις καλείται η κυβέρνηση μετά την απαίτηση των δανειστών για έσοδα 5,4 δισ. το 2018. Το νέο «αγκάθι» που εμφανίστηκε στον δρόμο της τρίτης αξιολόγησης και αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά ανέδειξε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη.
Στη χθεσινή συνάντηση άνοιξε όλη τη «βεντάλια» των θεμάτων: από το χρονοδιάγραμμα της 3ης αξιολόγησης, τα 95 προαπαιτούμενα επί συνόλου 113 που απομένουν ως το τέλος του προγράμματος, τον προϋπολογισμό του 2018 και τα ληξιπρόθεσμα κρατικά χρέη μέχρι και το «πακέτο» παροχών που όπως όλα δείχνουν θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Στη συνάντηση καθορίστηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν ως τον επόμενο χρόνο, δηλαδή ως τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα όπου η χώρα θα δανείζεται αποκλειστικά και μόνο από τις αγορές. Βέβαια, οι θεσμοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι η Αθήνα δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένα τέτοιο μεγάλο βήμα και πιθανολογούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε μιας μορφής στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) με κάποια πιστωτική γραμμή προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές. Τώρα αν αυτή η γραμμή είναι η ενισχυμένη ECCL ή η απλή PCCL αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί. Αυτό θα εξαρτηθεί από και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας αφού στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν και άλλες έξοδοι στις αγορές για άντληση ρευστότητας, αλλά και για βελτίωση της καμπύλης επιτοκίων.
Όπως, ήταν φυσικό το μεγαλύτερο κομμάτι της συνάντησης απασχόλησε η 3η αξιολόγηση και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν το τέλος του 2017. Για τους θεσμούς ιδανικά θα ήταν αυτή να έχει ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, έτσι ώστε η 4η επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας να μπορέσει να ξεκινήσει από το 2018 και ει δυνατόν να υπάρξει άλλη μία 5η που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να «χτίσει» το μαξιλάρι της ρευστότητας των 10 δισ. που είναι και ο στόχος της προκειμένου να στηρίξει την επιλογή της για μόνιμη πρόσβαση στις αγορές.
Τη χθεσινή συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί - Χουλιαράκη απασχόλησε και ο προϋπολογισμός του 2018,ο τελευταίος των μνημονίων, ο οποίος ενσωματώνει μέτρα ύψους 1,8 δις. ευρώ για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τη νέα χρονιά. Το προσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ενώ μέσα σε αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ και οι οποίες χθες συζήτησε η ελληνική αποστολή με τον Γάλλο επίτροπο.