Τι έχει αλλάξει φέτος στην αγορά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές
Τα ποσά-ρεκόρ που δαπανήθηκαν φέτος για μεταγραφές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι μάλλον απίθανο να μειωθούν στο εγγύς μέλλον και είναι βιώσιμα με τα δεδομένα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, προέβλεψε ο ατζέντης και ειδικός στη μεταγραφική αγορά Εστέβε Καλσάδα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Ο Ισπανός Καλσάδα, πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ της Μπαρτσελόνα, παρατήρησε πως με εξαίρεση την Παρί Σεν Ζερμέν, που ξόδεψε 222 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Νεϊμάρ και θα πληρώσει άλλα 180 εκατ. ευρώ στη Μονακό για τον Κιλιάν Εμπαπέ, οι άλλες ομάδες κινήθηκαν εντός των προϋπολογισμών τους, και μάλιστα οι κορυφαίοι σύλλογοι πλέον βγάζουν χρήματα μέσω της πώλησης παικτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Prime Time Sports του Καλσάδα, οι δαπάνες για ποδοσφαιριστές αυξήθηκαν κατά 16% φέτος στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, καταγράφοντας αύξηση για πέμπτη διαδοχική χρονιά.
«Για πρώτη φορά η αύξηση δεν είναι απλώς δικαιολογημένη από τα τηλεοπτικά έσοδα, αλλά δικαιολογημένη και από τα χρήματα που έχουν βγάλει οι ομάδες ανταλλάσσοντας και πουλώντας παίκτες», παρατήρησε ο Καλσάδα, συνεχίζοντας: «Στο παρελθόν κάποιες ομάδες ήταν γνωστές για το ότι παρήγαγαν και μετά πωλούσαν παίκτες, όμως τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι αγοραπωλησίες γίνονται από τις κορυφαίες ομάδες».
«Όλες οι κορυφαίες ομάδες υπήρξαν πολύ ενεργές στην πώληση αλλά και στην αγορά παικτών. Στην πρώτη δεκάδα των αγορών παικτών βρίσκουμε πέντε συλλόγους που είναι και στην πρώτη δεκάδα των πωλήσεων. Κανονικά θα ήταν πολύ διαφορετικές ομάδες. Τώρα που τα χρήματα ρέουν, πουλάω έναν παίκτη και επενδύω τα χρήματα σε έναν άλλο παίκτη», εξήγησε.
Τα τεράστια ποσά που δαπανούν πολλές ομάδες για μεταγραφές δε φαίνονται να ανησυχούν ιδιαίτερα τον Ισπανό. «Εφόσον τα εισοδήματα των ομάδων συνεχίζουν να αυξάνονται, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα χρήματα να ξοδεύονται για μεταγραφές, και η αύξηση αυτή μπορεί να προέλθει επίσης από πωλήσεις παικτών», παρατήρησε.
Το μόνο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κάμψη των τιμών των μεταγραφών θα ήταν μία ενδεχόμενη μείωση εσόδων, ειδικά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. «Αν ξαφνικά δούμε τα τηλεοπτικά έσοδα να μειώνονται, να μένουν στάσιμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα, αν το τηλεοπτικό κοινό μειωθεί, τα κανάλια θα πληρώνουν λιγότερα για τα δικαιώματα και τότε οι σύλλογοι θα βγάζουν λιγότερα λεφτά... τότε οι τιμές θα πέσουν», σημείωσε ο Καλσάδα.