Συζητήσεις για το μεσοπρόθεσμο χρέος μπορεί να ξεκινήσουν Νοέμβριο ή Δεκέμβριο
Άλλη μια διάσωση είναι το μοναδικό πράγμα που θέλει η Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει πως χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής, αυτό είναι το σημείο όπου κολλάει η υπόθεση.
«Υπάρχει πια φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Ιούνιο, μετά την απελευθέρωση περισσότερων κεφαλαίων, οδηγώντας το σύνολο της τρίτης διάσωσης στα 40,2 δισ. ευρώ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προχώρησαν τότε σε πολύ ήπια βήματα προς ελάφρυνση χρέους, αλλά αυτά τα μέτρα δεν ήταν αυτό για το οποίο πίεζε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στόχος του Τσίπρα είναι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων και να αφήσει πίσω τη βοήθεια των θεσμών, επομένως το θέμα του μακροπρόθεσμου χρέους θα συνεχίζει να κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις καθώς πλησιάζουμε στη λήξη του τρίτου προγράμματος το Σεπτέμβριο του 2018.
Το ΔΝΤ ζητά αλλαγές στο χρέος
Το διεθνές δίκτυο υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα χωρίς να δοθούν παρατάσεις ή διαγραφές.
Το Ταμείο πιέζει για πιο βιώσιμους στόχους ώστε η Ελλάδα να προχωρά ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο οι Ευρωπαίοι πιστωτές απαιτούν πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Η ΕΚΤ επίσης δεν έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αναλυτές της Barclays έχουν εκτιμήσει πως η περίληψη του ελληνικού χρέους στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας θα συνεπαγόταν μηνιαίες αγορές περίπου 115 εκατ. ευρώ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως το θέμα της ελάφρυνσης «δεν είναι καθόλου στην ατζέντα». Ωστόσο πηγή του CNBC που γνωρίζει την υπόθεση, ανέφερε πως συζητήσεις για το μεσοπρόθεσμο χρέος θα μπορούσαν ίσως να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Πηγή: euro2day.gr