CNBC: Γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεχνούν την Ελλάδα

CNBC: Γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεχνούν την Ελλάδα

Τι βλέπουν οι αναλυτές στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας

«Μην αποκλείετε την Ελλάδα». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, απευθυνόμενο σε επενδυτές, σχετικά με το πού μπορούν να επενδύσουν τα χρήματά τους στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Στο ρεπορτάζ, με τίτλο «Η ευρωπαϊκή περιφέρεια επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού. Πού θα πρέπει να επενδύσετε;», το CNBC εξηγεί με τη βοήθεια οικονομολόγων πως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν εξελιχθεί σημαντικά σε σχέση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, και πλέον αποτελούν υποδείγματα του πώς οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε οικονομική ανάπτυξη.

«Αν κάποιος αναζητά μία επιλογή με περισσότερο ρίσκο, η Ελλάδα είναι η απάντηση. Συγκριτικά με άλλες χώρες της περιφέρειας, όπου τα περισσότερα καλά νέα έχουν συνεκτιμηθεί, οι ελληνικές αξίες μπορεί να αποφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις», δηλώνει ο Ken Wattret, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας TS Lombard, και το CNBC υπογραμμίζει ότι η χώρα μας υλοποιεί σταδιακά όλες τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών της από το 2015 και μετά και οι οίκοι αξιολόγησης αρχίζουν να αναβαθμίζουν το αξιόχρεό της.

«Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η Ευρωζώνη έχει επιστρέψει στις προτιμήσεις και οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων υποχώρησαν. Στην πραγματικότητα είναι μία από τις λίγες αγορές της Ευρωζώνης που έχουν θετική συσχέτιση με το ευρώ», εκτιμά ο Ian Hartnett, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Absolute Strategy. «Έχει επίσης δει την οικονομία της να ενισχύεται από μία μεγάλη προσαρμογή του εργατικού κόστους την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, τα ζητήματα με το χρέος παραμένουν και οποιαδήποτε αδυναμία στην οικονομική ανάπτυξη θα επιβαρύνει σοβαρά την οικονομία και τις αγορές», προσθέτει.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες, για την Ισπανία τονίζεται πως πλέον θεωρείται «ασφαλές ποντάρισμα» για πολλούς επενδυτές, με την ανάπτυξη το 2016 να ανέρχεται στο 3,2% του ΑΕΠ και φέτος να προβλέπεται στο 2,8%, για την Ιρλανδία επισημαίνεται ότι υπάρχει η «σκιά» του Brexit που προκαλεί αβεβαιότητα, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται φέτος να καταγράψει αλματώδη ανάπτυξη για τέταρτη διαδοχική χρονιά, ενώ για την Πορτογαλία σημειώνεται ότι έχει εκπλήξει πολλούς αναλυτές με τις επιδόσεις της, όμως τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας παραμένουν χαμηλά και το χρέος της σχετικά υψηλό. Όσο για την Ιταλία, τονίζεται ότι θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός, καθώς το χρέος της παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων των ιταλικών τραπεζών, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της είναι πιο αργός σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.