Προσπάθεια για βελτίωση συγκεκριμένων διατάξεων από το υπουργείο
Η διόρθωση αδικιών που περιέχει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε μόλις πριν από 15 μήνες, η υπό έκδοση υπουργική απόφαση των 120 δόσεων για όσους έχουν οφειλές μόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και οι νέες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ήταν τα αντικείμενα της συνάντησης που είχαν χθες το απόγευμα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ). Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει ότι τα μέτρα που προωθούνται είναι δικής της έμπνευσης και πρωτοβουλίας και δεν απορρέουν από καμία μνημονιακή υποχρέωση. Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη πολλές από τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο περιλαμβάνουν προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και των συνδικάτων.
14 αλλαγές στο ασφαλιστικό
1 Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση επικουρικών συντάξεων για όσους ασφαλισμένους κατέθεσαν αίτηση από το 2015 και μετά, ενώ μειώνεται στο 30% το «πέναλτι» για την πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, περιέχεται ρύθμιση με την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των νέων επικουρικών συντάξεων, με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το έτος κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.
2 Επίσης προβλέπεται η άτοκη επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών σε όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν καταβάλει υψηλότερα ποσά αλλά και δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης στους αγρότες.
3 Δίνεται η δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης στους ελεύθερους επαγγελματίες που το επιθυμούν. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλο η ρύθμιση αυτή ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου μετά από εισήγηση των ίδιων των εκπροσώπων των ασφαλισμένων.
4 Ρυθμίζεται η άτοκη επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών όταν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά πρωτίστως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς η επιστροφή θα γίνεται μετά από συμψηφισμό με τα εισοδήματα του 2016. Μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας πιστωτικού υπόλοιπου.
5 Καθορίζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων ο οποίος θα έχει συντελεστή αναπλήρωσης 0,45% για τα έτη ασφάλισης από το 2015 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκκρεμούν περίπου 120.000 επικουρικές συντάξεις και έτσι ανοίγει η διαδικασία έκδοσης χιλιάδων συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ, καθώς μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό το υπουργείο Εργασίας και η ΕΛΣΤΑΤ να καταλήξουν στον μαθηματικό τύπο που προβλεπόταν στον νόμο Κατρούγκαλου.
6 Προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών στους αγρότες και η εξαγορά θα γίνεται στο 20% επί του κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, δηλαδή στο 70% του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ.
7 Οι συντάξιμες αποδοχές σε περιπτώσεις ανεργίας θα υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές τουλάχιστον 5 ετών. Σε περίπτωση που αυτές δεν συμπληρώνονται από το 2002 και μετά, τότε η 5ετία θα μπορεί να συμπληρώνεται και με αποδοχές πριν από το 2002. Από το 2021 και μετά θα αναζητούνται έως οι αποδοχές σε χρονικό διάστημα έως και 10 ετών.
8 Αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών, ώστε να καταβάλλουν εισφορές μόνο κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Επισημαίνεται ότι οι μηχανικοί και οι δικηγόροι ζητούσαν επίμονα την αποσύνδεση της ασφάλισης από την επαγγελματική τους ιδιότητα. Με τον νόμο Κατρούγκαλου το ύψος της εισφοράς συνδέθηκε με την πραγματική δραστηριότητα και το πραγματικό εισόδημα και όχι με εικονικά εισοδήματα. Με τη νέα ρύθμιση οι μηχανικοί και οι δικηγόροι θα καταβάλουν εισφορές μόνο εφόσον ξεκινούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και για όσο χρόνο τη διατηρούν στις ΔΟΥ.
9 Θα προβλέπεται εξάμηνη παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης αν εκκρεμεί εξέταση του ιατρικού φακέλου του ασφαλισμένου από τα ΚΕΠΑ. Αυτή η ρύθμιση αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των οργανώσεων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
10 Κατοχυρώνονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών που επιλέγουν να ενταχθούν στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας είτε ως φέρουσες είτε ως παραγγέλλουσες μητέρες. Η προστασία τους είναι καθολική και αφορά τις άδειες καθώς και τα πάσης φύσεως επιδόματα, τα οποία δικαιούνται και οι φυσικές μητέρες. Παράλληλα επεκτείνεται η προστασία από την απόλυση, που παρέχεται λόγω μητρότητας στις φυσικές μητέρες και στις εργαζόμενες εκείνες οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία υιοθεσίας.
11 Καταργείται η αναστολή της σύνταξης για όσους φυλακίζονται.
12 Προβλέπεται δυνατότητα να συνυπολογίζεται στους αιρετούς και το εισόδημα από άλλες δραστηριότητες για τον υπολογισμό της σύνταξής τους.
13 Προβλέπεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου η διάταξη που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη.
14 Όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη λόγω ψυχικών νοσημάτων απαλλάσσονται από την υποχρέωση μείωσης της σύνταξής τους όταν αναλάβουν κάποιο είδος εργασίας.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ