Συνολικά, με τις διατάξεις που περιέχονται στο «νόμο Κατρούγκαλου» οι μειώσεις για κάποιους συνταξιούχους θα φτάσουν και το 30%
Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των ειδικών, μαχαίρι που θα αγγίξει ακόμη και το 30% θα πλήξει τις συντάξεις και τα επιδόματα που λαμβάνουν συνταξιούχοι. Μέχρι και το 2020, 200.000 εργαζόμενοι αναμένεται να πάρουν σύνταξη. Ωστόσο οι αποδοχές που θα έχουν, με βάση τις διατάξεις που προβλέπονται στο λεγόμενο «νόμο Κατρούγκαλου» για το νέο ασφαλιστικό, θα είναι κατά 30% μειωμένες. Τις πιο μεγάλες μειώσεις θα υποστούν οι νεοεκδοθείσες συντάξεις, για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά.
Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Καθημερινή», τουλάχιστον πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων ως μεγάλοι χαμένοι του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Αλλά οι περικοπές δεν έχουν καν ολοκληρωθεί. Εννέα νέες περικοπές έρχονται για συντάξεις αλλά και επιδόματα. Βάσει του νέου ασφαλιστικού και των μνημονιακών περιορισμών, περικοπές έρχονται στην κύρια σύνταξη αλλά και στο ΕΚΑΣ και τα εφάπαξ.
Οι μειώσεις που εκκρεμούν αφορούν:
1. Τις νέες κύριες συντάξεις (που εκδίδονται μετά το Μάιο του 2016)
Στις συντάξεις που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, θα υπάρχουν μειώσεις έως και 40% σε σχέση με αυτές που θα λάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν το νόμο αυτό. Οι μειώσεις θα επιβληθούν έως τον Ιούνιο του 2018.
2. Στις συντάξεις που ήδη καταβάλλονται
Μείωση 18%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε και το υπουργείο Εργασίας, θα γίνει σε κύριες συντάξεις οι οποίες είχαν καταβληθεί έως το Μάιο του 2016 ή είχε γίνει η σχετική αίτηση έως την ίδια ημερομηνία.
3. Οικογενειακά επιδόματα σε ήδη υπάρχουσες συντάξεις
Από την 1 Ιανουαρίου του 2019, κόβονται οι οικογενειακές παροχές σε κύριες συντάξεις του Δημοσίου, που καταβάλλονταν ήδη το Μάιο του 2016.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου
Εργασίας, οι οικογενειακές παροχές στις συντάξεις θα συνυπολογιστούν με τις συντάξιμες αποδοχές και έτσι το ανώτατο πλαφόν 18% στις περικοπές του 2019 θα περιλάβει και αυτές.
4. Επίδομα συζύγου
Κόβεται το επίδομα συζύγου που λάμβαναν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Η περικοπή ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 2019.
5. Το ΕΚΑΣ
Απώλειες έως και 15% θα έχουν συνταξιούχοι που σήμερα λαμβάνουν το ΕΚΑΣ. Η σχετική περικοπή θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2018.
6. Νεοεκδοθείσες επικουρικές συντάξεις
Μια στις 5 επικουρικές συντάξεις που εκκρεμεί η έκδοσή τους, θα μειωθεί έως και 20% (μείωση 10% για συντάξεις Δημοσίου και 20% για συντάξεις Ιδιωτικού τομέα).
7. Επικουρικές συντάξεις
Από την 1η Ιανουαρίου 2019, περίπου 200.000 επικουρικές συντάξεις (που ήδη καταβάλλονται) θα μειωθούν έως και 18%.
8. Εφάπαξ που εκκρεμούν
Περίπου 65.000 εφάπαξ, που εκκρεμεί η έκδοσή τους θα μειωθούν και 20%. Πρόκειται για αιτήσεις που έγιναν από 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά. Η εκκαθάριση των σχετικών αιτήσεων και η απόδοση των εφάπαξ θα ολοκληρωθεί έως και τον Αύγουστο του 2018.
Ποιες ομάδες ασφαλισμένων θα έχουν μειώσεις
Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς αλλά και τα πρώτα στοιχεία που προέρχονται από τον ΕΦΚΑ, οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:
• Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
• Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.
• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.
• Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
• Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης. Καθώς, μάλιστα, το νέο σύστημα, όπως χαρακτηριστικά διεκήρυττε ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι ταξικά άδικο, υπέρ των χαμηλόμισθων, οι πρώτες συνταξιοδοτικές αποφάσεις βγάζουν και αυξήσεις σε περιπτώσεις συνταξιούχων με μηνιαίες μεικτές αποδοχές κάτω από 700 ευρώ και λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 20 έως 30 χρόνια ασφάλισης που αποχωρούν με μεικτές αποδοχές πέριξ των 1.000 ευρώ, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ, δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποχωρούν με 20ετία ή 25ετία, καθώς και ασφαλισμένοι στα πρώην Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές.