Μελέτη της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW
«Το γερμανικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι μόνο προϊόν των γερμανικών εξαγωγών, αλλά και της υπερβολικής μείωσης δαπανών, σύμφωνα με μελέτη της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW», αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η Deutsche Welle.
«Ειδικοί συμφωνούν ότι το πλεόνασμα δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στη δημοφιλία των γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό. Το αποδίδουν πολλές φορές και στην ισχυρή τάση των Γερμανών προς την εξοικονόμηση δαπανών και τις πολύ συγκρατημένες μισθολογικές διεκδικήσεις των συνδικάτων, οι οποίες περιορίζουν την εγχώρια ζήτηση για προϊόντα τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.
Άλλοι, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επικαλούνται τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, η οποία είναι κατά τη γνώμη τους υπερβολικά χαμηλή για την ισχυρή γερμανική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξάνει τη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα στο εξωτερικό. «Η ΕΚΤ πρέπει να ασκεί νομισματική πολιτική για όλα τα μέλη της ευρωζώνης είναι το επιχείρημα Σόιμπλε, ο οποίος επιχειρεί να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες», σημειώνει η Deutsche Welle.
Όπως γράφουν όμως οι αναλυτές της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW «κατά βάση το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών φανερώνει ένα υψηλό πλεόνασμα των ποσών που εξοικονομήθηκαν στη Γερμανία μέσω των σχετικά χαμηλών εγχώριων επενδύσεων». Οι ίδιοι τονίζουν πως «η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις για ένα πιο σύγχρονο και αποδοτικό παραγωγικό μηχανισμό, ώστε να μπορέσει να θωρακιστεί αποτελεσματικά απέναντι στην καθοδική τάση που επιφέρει η δημογραφική κάμψη διαφυλάσσοντας έτσι την υλική της ευημερία».
Το συμπέρασμα της ανάλυσης της KfW είναι ότι «τα γερμανικά πλεονάσματα μπορούν να μειωθούν με τρόπο που να εξυπηρετεί και τα γερμανικά συμφέροντα, μέσω υψηλότερων εγχώριων επενδύσεων και εισαγωγών και όχι με μία εχθρική προς την ανάπτυξη μείωση των εξαγωγών», καταλήγει το άρθρο της Deutsche Welle.