Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου των 3 δισεκ. ευρώ είναι ένα δοκιμαστικό πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους FT
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων δεν αποτελεί πανάκεια αλλά είναι μια καλοδεχούμενη ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα, και ύστερα από τόσες λάθος εκκινήσεις, θα μπορούσε να δώσει την αναγκαία ώθηση στην εμπιστοσύνη, αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Έχουν περάσει ακριβώς πέντε χρόνια από τότε που ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη «να κάνει ό,τι χρειαστεί» για να διαφυλάξει το ευρώ. Δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλοί άλλοι καλύτεροι τρόποι για να σηματοδοθεί αυτή η επέτειος από την πετυχημένη έκδοση ομολόγου της Ελλάδας, της χώρας που αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, σημειώνεται στο άρθρο.
Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου των 3 δισεκ. ευρώ είναι ένα δοκιμαστικό πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους FT, που ίσως λέει πολλά για τις αποδόσεις που αναζητούν οι επενδυτές όπως και για την επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές (η απόδοση του 4,625% του νέου ομολόγου είναι λιγότερο εντυπωσιακή απ’ ό,τι φαίνεται, δεδομένης της αρνητικής απόδοσης του γερμανικού 5ετούς ομολόγου, σημειώνεται στο άρθρο). Ωστόσο, είναι και πάλι μια σημαντική εξέλιξη που πρέπει να εορταστεί.
Η χθεσινή έκδοση του ομολόγου αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο. Η χθεσινή εξέλιξη υποδηλώνει επίσης, σύμφωνα με τους FT, ότι οι επενδυτές πείθονται ολοένα και πιο πολύ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις επίπονες μεταρρυθμίσεις και ότι, παρά τα πολιτικά εμπόδια, οι πιστωτές εν τέλει θα συναινέσουν στην ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται για να τεθούν σε μια βιώσιμη πορεία τα οικονομικά της χώρας. Η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές είναι ένα σημαντικό βήμα εάν η Ελλάδα είναι να ξανακερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Θα ήταν επίσης μια προϋπόθεση για να συμπεριλάβει η ΕΚΤ το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως ευελπιστεί η Αθήνα.