Πώς η αλματώδης ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αλλάζει τα δεδομένα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να έχει την έδρα του στο Πεκίνο σε δέκα χρόνια, αν οι τάσεις της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και άλλες μεγάλες αναδυόμενες αγορές συνεχιστούν και αυτές αντανακλώνται στον τρόπο λήψης αποφάσεων του Ταμείου, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον.
Μία τέτοια κίνηση θα ήταν «πιθανή», επεσήμανε η Λαγκάρντ, γιατί το Ταμείο θα χρειαστεί να ευξήσει την αντιπροσώπευση των μεγάλων αναδυόμενων αγορών, καθώς οι οικονομίες τους ενισχύονται και γίνονται όλο και πιο επιδραστικές. «Που μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι αν έχουμε αυτήν τη συζήτηση σε δέκα χρόνια [...] μπορεί να μην είμαστε στην Ουάσινγκτον. Θα είμαστε στα κεντρικά μας γραφεία στο Πεκίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Reuters.
Η ίδια παρατήρησε πως το καταστατικό του ΔΝΤ ορίζει ότι τα κεντρικά γραφεία του Ταμείο πρέπει να βρίσκονται στη χώρα-μέλος με τη μεγαλύτερη οικονομία.
Από ιδρύσεώς του, το 1945, το ΔΝΤ έχει τη βάση του στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σήμερα έχουν το 16,5% των ψήφων στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, και άρα ουσιαστικά έχουν δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση. Όμως πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Κίνα, με προβλέψεις για ετήσια ανάπτυξη της τάσεως του 6%, θα ξεπεράσει το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών εντός της επόμενης δεκαετίας και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με ονομαστικούς όρους. Κάποιοι μάλιστα, μεταξύ αυτών και το ΔΝΤ, υποστηρίζουν πως ήδη η Κίνα προσφέρει περισσότερα στην παγκόσμια ανάπτυξη από τις ΗΠΑ, αν προσαρμοστούν οι διαφορές στις τιμές καταναλωτή.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε τη δομή λήψης αποφάσεών του το 2010, όμως εντός του 2018 αναμένεται να την αναθεωρήσει εκ νέου.